Počet záznamů: 1  

Ověřená technologie popisující postup formulace biostimulantu.

  1. 1.
    0502115 - ÚCHP 2019 RIV CZ cze Z - Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda/plemeno
    Hanika, Jiří - Šabata, Stanislav - Rousková, Milena - Šolcová, Olga - Kaštánek, P. - Kronusová, O. - Jandejsek, Z. - Fulín, T. - Stránská, M. - Jírů, M. - Hajšlová, J.
    Ověřená technologie popisující postup formulace biostimulantu.
    [Verified technology describing the biostimulant formulation process.]
    Interní kód: Hydrolýza odpadního kuřecího peří ; 2018
    Technické parametry: Ověřená technologie umožňuje transformaci obtížně rozložitelného odpadu, kterým nepochybně kuřecí peří je, na užitečný produkt, využitelný ke zvýšení efektivnosti rostlinné zemědělské výroby, což je v souladu s nezbytnou recyklací biogenních prvků. Přenos poznatků o kyselé hydrolýze odpadních surovin, s převažujícím obsahem keratinu, na směs aminokyselin a ve vodě rozpustných nízkomolekulárních proteinů, z laboratorního čtvrtprovozního měřítka do poloprovozních podmínek byl úspěšně ověřen. Významným výsledkem je kapalný produkt hydrolýzy za vzniku biostimulantu, který má komplexní vlastnosti požadované od moderního listového hnojiva, biostimulantu a je schopen je přímo schopen plnit komplexní roli, tedy hnojivo, smáčitelnost postřiku na list rostlin bez přídatných látek a ochranu proti stresu. Navíc ověřená technologie může být využitelná i v jiných hospodářských odvětvích, kde se odehrává manipulace s odpadními proudy s obsahem keratinových či jiných bílkovinových složek.
    Ekonomické parametry: Popsanou technologií lze zajistit kyselou hydrolýzu odpadního kuřecího peří za vzniku biostimulantu, použitelného v zemědělství.
    Grant CEP: GA TA ČR TE01020080
    Institucionální podpora: RVO:67985858
    Klíčová slova: chicken feathers * acid hydrolysis * biostimulant
    Obor OECD: Chemical process engineering

    Paralelní kyselá hydrolýza proteinů (především keratinu) a lipidických složek (tuku) poskytuje při kyselé hydrolýze odpadního kuřecího peří, hydrolyzát, obsahující biogenní aminokyseliny, ve vodě rozpustné nízkomolekulární proteiny a také volné mastné kyseliny a jejich glyceridy. Tato směs má velmi perspektivní využití jako stimulátor růstu a ochranný prostředek rostlin, neboť obsahuje biogenní aminokyseliny, nízkomolekulární proteiny a volné mastné kyseliny. V rámci ověřování technologie přípravy kapalného hydrolyzátu využitelného co by biostimulant bylo zvětšováno měřítko z objemu 2 a 2.5 l do objemu 25 l. Použití výsledného produktu co by biostimulantu bylo testováno na hrnkových pokusech a maloparcelních plochách.

    Parallel acid hydrolysis of proteins (especially keratin) and lipid components (fat) provides acidic hydrolysis of chicken feather waste, hydrolyzate containing biogenic amino acids, water-soluble low molecular proteins, and free fatty acids and their glycerides. This blend has a very promising use as a growth stimulant and plant protection product because it contains biogenic amino acids, low molecular weight proteins and free fatty acids. As part of the verification of liquid hydrolyzate preparation technology, the biostimulant would be expanded to a volume of 2 and 2.5 liters to a volume of 25 liters. The use of the resulting biostimulant product was tested on potter experiments and small-scale areas.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0294130

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.