Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

První pruské krematorium

 |  3. 5. 2021
 |  Vesmír 100, 346, 2021/5

Objekt se vypíná v horní části svahu na hřbitově v Hagenu, v jednom z průmyslových center Porúří. Krematorium z let 1906–1907 oficiálně nese jméno Edwarda Müllera, městského rady a zakladatele Hagenského spolku žehu, ale na finálním řešení objektu se podepsaly jiné osobnosti. V industriální krajině Porúří se totiž mohla na pozadí sil enormně nakumulovaného kapitálu rozvinout významná intelektuální a kulturní činnost. Jedním z vůdčích duchů zdejšího uměleckého života se stal přední mecenáš Karl Ernst Osthaus, který také financoval stavbu krematoria v Hagenu, a k této zakázce přizval architekta Petra Behrense.

Karl Ernst Osthaus mohl díky rodinnému finančnímu zázemí naplno rozvinout své umělecké vášně a jako mecenáš, sběratel, ale především jako velmi angažovaný hybatel kulturního provozu v Hagenu se věnovat četným aktivitám. Z jeho iniciativy a díky jeho kontaktům zde získala důležité stavební úkoly řada významných architektů na prahu moderny a výsledky Osthausovy činnosti se zapsaly do dějin umění pod názvem Der Hagener Impuls. Dané označení je výstižnou ilustrací faktu, že Hagen se na počátku 20. století plnohodnotně etabloval mezi přední ohniska nastupující moderny.

Nyní vidíte 27 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Architektura
RUBRIKA: Architektura

O autorovi

Vendula Hnídková

Mgr. Vendula Hnídková, Ph.D., (*1978) je historička architektury. Absolvovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně a doktorské studium na VŠUP v Praze. Působí v Ústavu dějin umění AV ČR, v. v. i., a je autorkou knih Pavel Janák – Obrys doby a Národní styl. Kultura a politika.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...