Number of the records: 1
Přirozené systémy ochrany proti bakteriofágům u bakterií mléčného kvašení
- 1.
SYSNO ASEP 0488551 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Ostatní články Title Přirozené systémy ochrany proti bakteriofágům u bakterií mléčného kvašení Title Natural Bacteriophage Defence Systems of Lactic Acid Bacteria Author(s) Fliegerová, Kateřina (UZFG-Y) RID, ORCID
Mrázek, Jakub (UZFG-Y) RID, ORCID
Kavková, M. (CZ)
Marková, J. (CZ)
Křepelková, Martina (UZFG-Y)
Němečková, I. (CZ)
Kopečný, Jan (UZFG-Y) RID, ORCIDSource Title Mlékařské listy - Zpravodaj - ISSN 1212-950X
Roč. 28, č. 4 (2017), s. 21-24Number of pages 4 s. Publication form Print - P Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords lactid acid bacteria Subject RIV EE - Microbiology, Virology OECD category Microbiology R&D Projects QJ1510338 GA MZe - Ministry of Agriculture (MZe) EF15_003/0000460 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS) Institutional support UZFG-Y - RVO:67985904 Annotation Zákysové kultury bakterií mléčného kvašení dodávají fermentovaným mléčným výrobkům požadované texturní a organoleptické vlastnosti a rovněž přispívají k zajištění jejich mikrobiologické bezpečnosti a trvanlivosti, avšak mohou být náchylné k napadení bakteriofágy. Bakteriofágy infikující zákysové kultury zpomalují fermentaci, negativně ovlivňují kvalitu a bezpečnost fermentovaných produktů a mohou způsobit až úplné zastavení fermentace, což vede k významným hospodářským ztrátám. Studiu těchto bakteriofágů se proto věnuje mimořádná pozornost a postupně se odhalují genetické procesy životních cyklů bakteriofágů a také strategie, které ohrožené buňky používají k obraně vůči bakteriofágům. Tyto strategie lze rozdělit do pěti skupin. 1. Inhibice adsorpce bakteriofága na buněčnou stěnu bakterie, 2. Zablokování proniknutí bakteriofágové DNA do bakteriální buňky, 3. Restrikčně-modifikační obranný systém, 4. Systém abortivní infekce a 5. CRISPR/Cas systém. Description in English Lactic acid bacteria as dairy starters provide the desired texture and organoleptic properties of fermented products as well as contribute to their microbiological safety and shelf-life but they may be susceptible to the attack of bacteriophages. Bacteriophages infecting dairy starters slow down the fermentation, negatively affect the quality and safety of fermented products, and can cause quite discontinuance of fermentation, leading to significant economic losses. Therefore, extraordinary attention is payed to studies of these bacteriophages and obtained information gradually reveals the genetic processes of bacteriophage life cycles as well as the strategies of infected cells to defend against bacteriophages. These strategies can be divided into five groups. 1. Inhibition of bacteriophage adsorption on the bacterial cell wall, 2. Blocking the penetration of bacteriophage DNA into the bacterial cell, 3. Restriction-modification defensive system, 4. Abortive infection system, and 5. CRISPR / Cas system. Workplace Institute of Animal Physiology and Genetics Contact Jana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554 Year of Publishing 2019
Number of the records: 1