Number of the records: 1  

Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2021

  1. 1.
    SYSNO ASEP0549737
    Document TypeV - Research Report
    R&D Document TypeThe record was not marked in the RIV
    TitleZpůsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2021
    TitleEnvironmentally friendly food consumption choices, shopping, and behaviour in Czech society – Food 2021
    Author(s) Hanzlová, Radka (SOU-Z) ORCID, RID, SAI
    Issue dataPraha: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2021
    SeriesTiskové zprávy CVVM
    Series numberor211111
    Number of pages7 s.
    Publication formOnline - E
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Issue1
    Keywordsshopping for food ; environmental impact ; vegetarians ; flexitarians ; vegan
    Subject RIVAO - Sociology, Demography
    OECD categorySociology
    Institutional supportSOU-Z - RVO:68378025
    AnnotationPro českou veřejnost je při nakupování potravin nejdůležitější cena a následně složení, naopak nejméně důležitý je obalový materiál. Pro nadpoloviční většinu (51 %) dotázaných je důležité, jaký je dopad výroby potravin, které kupují, na životní prostředí a pro 45 % dotázaných to důležité není. Naprostá většina (91 %) české veřejnosti se stravuje běžnou stravou bez žádného omezení, 3 % shodně vegetariánsky a flexitariánsky a zbývající 3 % jiným výživovým směrem (bezlepková strava, dia, veganství). Biopotraviny alespoň občas nakupuje třetina (33 %) respondentů, což je v porovnání s rokem 2020 nárůst o 10 procentních bodů.
    Description in EnglishThe most important factor the Czech public considers when shopping for food is price, followed by a food’s ingredients, while the least important factor is the food’s packaging. For a more than one-half majority (51%) of respondents the environmental impact of how the foods they buy are produced is important to them, while for 45% this consideration is not important at all. The absolute majority (91%) of the Czech public eat regular food without any restrictions, 3% are vegetarians and 3% are flexitarians, and the remaining 3% adhere to some other type of diet (gluten-free, health food, vegan). One-third (33%) of respondents indicated they at least occasionally by organic food, which compared to 2020 is an increase of 10 percentage points.
    WorkplaceInstitute of Sociology
    ContactEva Nechvátalová, eva.nechvatalova@soc.cas.cz, Tel.: 222 220 924 / linka 351
    Year of Publishing2022
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.