Number of the records: 1  

Možnost využití značení štik pomocí Alizarinové červeně a způsob terénní detekce značených ryb

  1. 1.
    SYSNO ASEP0502610
    Document TypeZ - Pilot plant, Verified Technology, Plant Breed/Variety
    R&D Document TypePilot Plant, Verified Technology, Plant Breed/Variety
    RIV SubspeciesOvěřená technologie
    TitleMožnost využití značení štik pomocí Alizarinové červeně a způsob terénní detekce značených ryb
    TitlePossibility to use marking of pike by Alizarin Red and method for field detection of marked fish
    Author(s) Halačka, Karel (UBO-W) RID, SAI
    Poštulková, E. (CZ)
    Mareš, J. (CZ)
    Vetešník, Lukáš (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Number of authors4
    Year of issue2018
    Int.Code978-80-7509-574-9
    Technical parametersSmlouva o uplatnění ověřené technologie byla uzavřena dne 19.12.2018 s Moravským rybářským svazem, z.s. se sídlem Soběšická 1325/83, Brno, IČ 00434159, zastoupeným Ing. Václavem Habánem, tajemníkem.
    Economic parametersHromadné značení raných stádií formou koupele v preparátu Alizarin Red S umožňuje jednorázové značení poměrně velkého množství ryb v krátkém časovém intervalu. Tento způsob významně snižuje náklady na značení a zvyšuje efektivnost práce ve srovnání s jinými metodami označování ryb. Ekonomický přínos lze kvantifikovat v rozdílu nákladů ve srovnání s dalším způsoby značení a jejich pracovní náročnosti. Náklady na obarvení uvedenou metodou je na úrovni 1,- Kč na 1 ks ryby a délka koupele je 1 hodina, přičemž je možno současně obarvit několik set až tisíc ryb v závislosti na velikosti použitých nádrží. Cena tohoto vybavení nepřesahuje 1 tis. Kč a představuje tak významnou finanční úsporu a tím dostupnost pro široké spektrum uživatelů a může tak být klíčová pro široké využití tohoto způsobu značení u ryb.
    Owner NameÚstav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.
    Registration Number of the result owner68081766
    Applied result category by the cost of its creationA - Vyčerpaná část nákladů <= 5 mil. Kč
    Internal identification code of the product assigned by its creator, Regulation no.,R18/2018
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsfisheries ; fish monitoring ; marking
    Subject RIVGL - Fishing
    OECD categoryFishery
    R&D ProjectsQJ1620240 GA MZe - Ministry of Agriculture (MZe)
    Institutional supportUBO-W - RVO:68081766
    AnnotationCílem technologie je seznámení celého spektra rybářských subjektů, tj. chovatelů ryb, uživatelů rybářských revírů, producentů násadového materiálu s možnostmi značení štiky pomocí alizarinové červeně (Alizarin Red S, ARS), aplikované ve formě koupele. Jedná se o typ hromadného značení ryb menších rozměrů (stáří 0+, max. 1+, velikost obvykle v rozmezí 3 - 10 cm). Pro účinné značení je potřeba stanovit minimální velikost ryb, resp. fázi jejich vývoje, kdy osifikace kosterní tkáně umožňuje její barvení. Na značení navazuje potřeba nalézt vhodný způsob jeho detekce nevyžadující nákladné vybavení či nutnosti odběru vzorku tkáně (ploutevních paprsků) nebo dokonce usmrcení jedince.
    Description in EnglishThe aim of the technology is to familiarize the whole spectrum of fishery entities, i.e. fish farmers, users of fishing ground, producers of stock material, with the possibility of marking of pike using Alizarin Red S (ARS), applied in form of a bath. This is a form of group marking of smaller size fish (age 0+, max. 1+, size usually within the range 3 - 10 cm). For efficient marking, it is necessary to determine the minimum size of the fish, respectively the stage of their development, when ossification of the skeletal tissue allows its dying. Marking follows the need to find a suitable way of detecting, which does not require expensive equipment or the need for tissue sampling (fin rays) or even killing an individual.
    WorkplaceInstitute of Vertebrate Biology
    ContactHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Year of Publishing2019
    Electronic addresshttp://www.rybarstvi.eu/pub%20rybari/tech1818.pdf
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.