Number of the records: 1  

In vitro stanovení antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivé aktivity chinonů ze semen černuchy seté

  1. 1.
    SYSNO ASEP0440526
    Document TypeK - Proceedings Paper (Czech conf.)
    R&D Document TypeThe record was not marked in the RIV
    TitleIn vitro stanovení antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivé aktivity chinonů ze semen černuchy seté
    TitleIn vitro determination of antimicrobial, antioxidative and antiphlogistic aktivity of quinones from seeds of Nigella sativa
    Author(s) Kokoška, L. (CZ)
    Maršík, Petr (UEB-Q) RID, ORCID
    Landa, Přemysl (UEB-Q) RID, ORCID
    Tesařová, H. (CZ)
    Svobodová, B. (CZ)
    Halamová, K. (CZ)
    Flesar, J. (CZ)
    Přibylová, Marie (UEB-Q)
    Source TitleXVI. Odborný seminář s mezinárodní účastí aktuální otázky pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin. - Praha : ČZU Praha, 2010 - ISBN 978-80-213-2121-2
    S. 119-122
    Number of pages4 s.
    Publication formPrint - P
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsNigella sativa ; chinons ; dihydrothymochinon
    Subject RIVGM - Food Processing
    R&D ProjectsGA525/08/1179 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    Institutional supportUEB-Q - RVO:61389030
    AnnotationV rámci této studie jsme prokázali antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivé účinky chinonů ze semen čemuchy seté. Na základě dosažených výsledků se domníváme, že THQ a TQ jsou perspektivními látkami pro využití v potravinářském nebo ve farmaceutickém průmyslu.
    Description in EnglishThe in vitro anti-yeast, antioxidant, and anti-inf1ammatory activities ofblack cumin (Nigella sativa) seed quinones, namely dithymoquinone (DTQ), thymohydroquinone (THQ), and thymoquinone (TQ), were evaluated in frame of this work. The results showed that THQ and TQ possessed significant anti-yeast activity and affected the growth of aH strains tested at two pH levels with minimum inhibitory concentrations ranging from 8 to 128 !lg/ml. The best scavenging activity was produced by THQ, which showed a remarkable activity of 2.60 Trolox equivalents (TE) in a concentration range between 1.6 and 6.4 !lg/mL and lCso value of 2.4 !lg/mL in ORAC and DPPH assays, respectively. Contrastingly, TQ possessed only weak DPPH scavenging efficacy (ICso = 170 !lg/mL) but significant antioxidative action of 1.91 TE in ORAC assay. In anti-inf1ammatory assay, THQ and TQ possessed significant inhibitory activity against COX-l and -2 at the concentrations comparable with indomethacin. The data presented in this work suggest that THQ and TQ are biologically effective agents with potential for application in food or phalmaceutical industries.
    WorkplaceInstitute of Experimental Botany
    ContactDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Year of Publishing2015
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.