Number of the records: 1  

Pivovarské kvasinky a reakce na stres

  1. 1.
    SYSNO ASEP0375149
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitlePivovarské kvasinky a reakce na stres
    TitleStress Responses in Brewing Yeast
    Author(s) Sigler, Karel (MBU-M) RID
    Matoulková, D. (CZ)
    Source TitleKvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
    Roč. 57, 7-8 (2011), s. 277-284
    Number of pages8 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordslaboratory yeast ; brewing yeast ; stresses
    Subject RIVEE - Microbiology, Virology
    R&D Projects1M0570 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS)
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    AnnotationTento stručný přehled popisuje odpovědi kvasinek na různé typy stresů, kterým mohou být vystaveny. Stresy a reakce kvasinek jsou zde charakterizovány z pohledu genetických znaků, biochemických pochodů, vypínání a zapínání signálních drah během stresových odpovědí a výsledných změn buněčné fyziologie.
    Description in EnglishEven in nature, yeast cells are exposed to a combination of stressful conditions. When used for industrial production, as in brewery they are subject to additional manmade stresses [1], and/or the natural environmental stresses are intensified. During the brewing process yeast cells are challenged, e.g., by variations in temperature, oxygen concentration and pH, hypo- and hyperosmotic stress, hydrostatic and chemical stress (ethanol, malt and hop phenolics, malt antimicrobial compounds, adjunct components, CO2 overpressure, etc.), and changing levels of nutrients. Other stresses, include, e.g., acid washing to remove bacteria before repitching, or centrifugation causing hydrodynamic stress
    WorkplaceInstitute of Microbiology
    ContactEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Year of Publishing2012
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.