Number of the records: 1
Pivovarské kvasinky a reakce na stres
- 1.
SYSNO ASEP 0375149 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Ostatní články Title Pivovarské kvasinky a reakce na stres Title Stress Responses in Brewing Yeast Author(s) Sigler, Karel (MBU-M) RID
Matoulková, D. (CZ)Source Title Kvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
Roč. 57, 7-8 (2011), s. 277-284Number of pages 8 s. Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords laboratory yeast ; brewing yeast ; stresses Subject RIV EE - Microbiology, Virology R&D Projects 1M0570 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS) CEZ AV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011) Annotation Tento stručný přehled popisuje odpovědi kvasinek na různé typy stresů, kterým mohou být vystaveny. Stresy a reakce kvasinek jsou zde charakterizovány z pohledu genetických znaků, biochemických pochodů, vypínání a zapínání signálních drah během stresových odpovědí a výsledných změn buněčné fyziologie. Description in English Even in nature, yeast cells are exposed to a combination of stressful conditions. When used for industrial production, as in brewery they are subject to additional manmade stresses [1], and/or the natural environmental stresses are intensified. During the brewing process yeast cells are challenged, e.g., by variations in temperature, oxygen concentration and pH, hypo- and hyperosmotic stress, hydrostatic and chemical stress (ethanol, malt and hop phenolics, malt antimicrobial compounds, adjunct components, CO2 overpressure, etc.), and changing levels of nutrients. Other stresses, include, e.g., acid washing to remove bacteria before repitching, or centrifugation causing hydrodynamic stress Workplace Institute of Microbiology Contact Eliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231 Year of Publishing 2012
Number of the records: 1