Number of the records: 1  

Markery pro určení náchylnosti brambor k obecné strupovitosti

  1. 1.
    SYSNO ASEP0368435
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleMarkery pro určení náchylnosti brambor k obecné strupovitosti
    TitleMarkers for detection of potatoes to common scab
    Author(s) Krištůfek, Václav (BC-A) RID
    Diviš, J. (CZ)
    Ságová-Marečková, M. (CZ)
    Kopecký, J. (CZ)
    Source TitleBramborářství: Odborný časopis Ústředního bramborářského svazu České republiky - ISSN 1211-2429
    Roč. 19, č. 5 (2011), s. 19-21
    Number of pages3 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordspotatoes ; common scab ; detection
    Subject RIVEH - Ecology, Behaviour
    R&D ProjectsGA526/96/0168 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    IBS6066001 GA AV ČR - Academy of Sciences of the Czech Republic (AV ČR)
    QH92151 GA MZe - Ministry of Agriculture (MZe)
    CEZAV0Z60660521 - UPB-H, BC-A (2005-2011)
    AnnotationObecná strupovitost brambor je rozšířená choroba a odrůdy brambor mají rozdílnou náchylnost k tomuto onemocnění. Praktická ochrana proti obecné strupovitosti je zaměřena na úpravu faktorů prostředí a využití vlastností odrůd. Šlechtění brambor zahrnuje pouze popis náchylnosti novošlechtění k této chorobě. Omezení napadení hlíz brambor je v současné době velmi aktuální, neboť choroba významným způsobem ovlivňuje tržní uplatnění brambor. Dosud ojedinělý komplexní přístup k problematice obecné strupovitosti umožnil nalézt nebo lépe definovat několik markerů pro testování náchylnosti novošlechtění brambor ke strupovitosti (poměr Ca/P, obsah polyfenolových látek a aktivita antioxidativního obranného systému v peridermu hlízy).
    Description in EnglishCommon scab of potato is an infectious disease that does not decrease yields, but does decrease the quality of fresh market potato tubers. Cultivars differ in their susceptibility to infection by several Streptomyces species and no cultivar is totally resistant. Practical protection against common scab is focused on regulation of soil factors and using of cultivar characteristics. Potato breeding includes only description of new varieties to this disease. Hitherto sporadic complex research of the common scab enabled us to find or better define several markers for testing of new varieties regarding potato susceptibility to common scab (Ca/P ratio, content of polyphenolic compounds, capacity of antioxidative enzyme defensive system in potato tuber periderm).
    WorkplaceBiology Centre (since 2006)
    ContactDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Year of Publishing2012
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.