Number of the records: 1  

SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ

  1. 1.
    SYSNO ASEP0368256
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JČlánek ve WOS
    TitleSLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ
    TitleSalty and Metallic Taste of Natural Compounds and Their Derivatives
    Author(s) Opletal, L. (CZ)
    Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
    Čopíková, J. (CZ)
    Lapčík, O. (CZ)
    Moravcová, J. (CZ)
    Cahlíková, L. (CZ)
    Drašar, P. (CZ)
    Source TitleChemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 105, č. 10 (2011), s. 761-765
    Number of pages5 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsPERCEPTION ; SALTINESS ; FOODS
    Subject RIVGM - Food Processing
    R&D ProjectsQI111A166 GA MZe - Ministry of Agriculture (MZe)
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    UT WOS000296266700005
    AnnotationPřehled přírodních látek slané chuti ukazuje zajímavost této skupiny sloučenin, přispívá k poznání biodiversity sekundárních metabolitů a může přispět k inspiraci, například potravinářských a farmaceutických chemiků při hledání nových možností využití takových látek v praxi. Je vidět z připojené literatury, zejména patentové, že jde o tematiku velmi aktuální. Hledání nových spojitostí mezi vnímáním chutí použitelných nejen v humánní, ale i zemědělské praxi (živočišné výrobě, kde se mohou uplatnit jako krmení ovlivňující) je však jen jednou stránkou problému, druhou je hledání postupů (a látek) – modifikátorů vnímání, které mohou tento vjem zesilovat nebo tlumit, zvláště pokud se budou více brát na ohled teorie jako ta, že chuťové, barevné a zvukové vjemy spolu významně souvisejí.
    Description in EnglishA brief survey of the naturally occurring compounds and their derivatives with salty taste aims to show the importance of this group of renewable materials, to contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students. Mainly from the patent literature it may be seen that this topic is very actual.
    WorkplaceInstitute of Experimental Botany
    ContactDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Year of Publishing2012
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.