Number of the records: 1
SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ
- 1.
SYSNO ASEP 0368256 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Článek ve WOS Title SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ Title Salty and Metallic Taste of Natural Compounds and Their Derivatives Author(s) Opletal, L. (CZ)
Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
Čopíková, J. (CZ)
Lapčík, O. (CZ)
Moravcová, J. (CZ)
Cahlíková, L. (CZ)
Drašar, P. (CZ)Source Title Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
Roč. 105, č. 10 (2011), s. 761-765Number of pages 5 s. Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords PERCEPTION ; SALTINESS ; FOODS Subject RIV GM - Food Processing R&D Projects QI111A166 GA MZe - Ministry of Agriculture (MZe) CEZ AV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011) UT WOS 000296266700005 Annotation Přehled přírodních látek slané chuti ukazuje zajímavost této skupiny sloučenin, přispívá k poznání biodiversity sekundárních metabolitů a může přispět k inspiraci, například potravinářských a farmaceutických chemiků při hledání nových možností využití takových látek v praxi. Je vidět z připojené literatury, zejména patentové, že jde o tematiku velmi aktuální. Hledání nových spojitostí mezi vnímáním chutí použitelných nejen v humánní, ale i zemědělské praxi (živočišné výrobě, kde se mohou uplatnit jako krmení ovlivňující) je však jen jednou stránkou problému, druhou je hledání postupů (a látek) – modifikátorů vnímání, které mohou tento vjem zesilovat nebo tlumit, zvláště pokud se budou více brát na ohled teorie jako ta, že chuťové, barevné a zvukové vjemy spolu významně souvisejí. Description in English A brief survey of the naturally occurring compounds and their derivatives with salty taste aims to show the importance of this group of renewable materials, to contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students. Mainly from the patent literature it may be seen that this topic is very actual. Workplace Institute of Experimental Botany Contact David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469 Year of Publishing 2012
Number of the records: 1