Number of the records: 1  

Možnost využití nZVI pro odstraňování sinic a fosforu v povrchových vodách

  1. 1.
    SYSNO ASEP0358869
    Document TypeO - Others
    R&D Document TypeOthers
    TitleMožnost využití nZVI pro odstraňování sinic a fosforu v povrchových vodách
    TitlePossible use of nZVI for cyanobacteria and phosphorus removal from surface water
    Author(s) Maršálková, Eliška (BU-J) ORCID, SAI
    Maršálek, Blahoslav (BU-J) ORCID, SAI
    Zbořil, R. (CZ)
    Slunský, J. (CZ)
    Jašková, K. (CZ)
    Year of issue2011
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsphosphorus ; nanoiron ; cyanobacteria
    Subject RIVEF - Botanics
    R&D Projects1M0571 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS)
    QH81012 GA MZe - Ministry of Agriculture (MZe)
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    AnnotationVodní květy sinic vyvolávají každoročně mnoho problémů v rekreačních, rybochovných a vodárenských nádržích a stále se hledají nové technologie pro omezení masového rozvoje vodních květů a omezení množství živin. Zcela novou možností je využití nulamocného nanoželeza (nZVI), které je známo především svým využití pro podzemní vody. Příspěvek uvádí možnosti využití nZVI pro omezení rozvoje vodního květu sinic a odstraňování živin (především fosforu) z povrchových vod.
    Description in EnglishWater blooms entail problem on recreation and waterresource reservoir every year. New technologies are continualy searched for water blooms and nutrient management. Quite a new posibility is usage of zerovalent iron (nZVI), which is known mostly from underground water treatment. This contribution introduced nZVI for surfase water treatment from the point of view of cyanobacteria and nutrients (mainly phosphorus).
    WorkplaceInstitute of Botany
    ContactMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Year of Publishing2012
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.