Number of the records: 1  

Vliv tetrahydro-iso-alfa-hořkých kyselin na růst bakterií kazících a nekazících pivo

  1. 1.
    SYSNO ASEP0354522
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleVliv tetrahydro-iso-alfa-hořkých kyselin na růst bakterií kazících a nekazících pivo
    TitleEffect of Tetrahydroiso-alpha-acids on the Growth of Beer-spoiling and –nonspoiling
    Author(s) Matoulková, D. (CZ)
    Sigler, Karel (MBU-M) RID
    Němec, M. (CZ)
    Source TitleKvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
    Roč. 56, č. 10 (2010), s. 396-403
    Number of pages8 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsbeer spoilage ; resistance to hop bitter compounds ; Lactobacillus brevis
    Subject RIVEE - Microbiology, Virology
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    AnnotationSledovali jsme vliv tetrahydro-iso-α-hořkých kyselin (Tetra) na růst a růstové parametry 23 kmenů Lactobacillus brevis izolovaných z několika českých pivovarů. Kmeny byly pomocí testu mikrobiologické stability piva rozděleny na kmeny kazící pivo (10 kmenů) a kmeny nekazící pivo (13 kmenů). Pro sledování růstu L. brevis v MRS-bujónu s přídavkem různých koncentrací Tetra byl použit přístroj Bioscreen C. Z růstových křivek byly vypočteny základní růstové parametry. Všechny kmeny byly schopny růstu v přítomnosti Tetra, přičemž mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny rozdíly. Přídavek Tetra ovlivňuje růst a množení bakterií L. brevis nezávisle na jejich schopnosti kazit pivo. Se stoupající koncentrací Tetra dochází ke snížení koncentrace buněk v suspenzi, snížení specifické růstové rychlosti, a k prodloužení lag-fáze. Výsledky ani jejich statistické zpracování neprokázaly žádný vztah mezi schopností kazit pivo a rezistencí k hořkým chmelovým látkám
    Description in EnglishWe studied the effects of hop analogue compounds tetrahydroiso-alhpa-acids (Tetra) on the growth and growth parameters of 23 Lactobacillus brevis strains isolated from several Czech lager breweries. Forcing test was used to divide the isolates into two groups, beerspoilage strains (10 isolates) and non-spoilers (13 isolates). The growth of L. brevis in MRS-broth containing varying concentrations of Tetra was investigated using Bioscreen C. The measured growth curves were used to calculate the basic growth parameters. All 23 isolates were able to grow in the presence of tetrahydroiso-α-acids, albeit to a varying extent. Tetra affected the growth and multiplication of all L. brevis strains regardless of their beer-spoilage ability. Increasing concentrations of Tetra led to a decrease in cell suspension optical density (O.D.) and in the specific growth rate, and extension of lag phase
    WorkplaceInstitute of Microbiology
    ContactEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Year of Publishing2011
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.