Number of the records: 1  

Nářeční pojmenování polévek

  1. 1.
    SYSNO ASEP0343266
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleNářeční pojmenování polévek
    TitleDialectal names of soups
    Author(s) Konečná, Hana (UJC-A)
    Number of authors1
    Source TitleNaše řeč. - : Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. - ISSN 0027-8203
    Roč. 93, č. 2 (2010), s. 95-100
    Number of pages6 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsDialectal names of soups ; geolinguistics ; motivation ; phonology ; word-formation
    Subject RIVAI - Linguistics
    CEZAV0Z90610518 - UJC-A (2005-2011)
    AnnotationV článku jsou představena nářeční pojmenování polévek, a to zelné a česnekové. Četnost pojmenování souvisí s tím, že se jedná o reálie známé téměř na celém území národního jazyka. Názvy polévek tvoří zajímavou sémanticko-slovotvornou skupinu. Jádro těchto pojmenování představují zejména jednoslovné názvy tvořené formanty -ice a -ka.
    Description in EnglishThe articla deals with the dialectal names of two kinds of soups, cabbage and garlic. The variety in the names of these soups reflects the fact that this item is known troughout nearly the entire territory of the national language. The names of soups form an interesting and word-formational group. The core of these names consists of one-word names with the formants -ice and -ka.
    WorkplaceThe Czech Language Institute
    ContactYvona Tesařová, tesarova@ujc.cas.cz, Tel.: 225 391 406 ; Marie Chybová, m.chybova@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 515 ; Helena Svobodová, knihovna.dial.brno@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 266
    Year of Publishing2011
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.