Number of the records: 1  

Epilitické sinice vybraných lokalit v Krkonoších

  1. 1.
    SYSNO ASEP0335313
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleEpilitické sinice vybraných lokalit v Krkonoších
    TitleEpilithic cyanobacteria in selected localities in Krkonoše Mts
    Author(s) Hauer, Tomáš (BU-J) RID
    Pažoutová, M. (CZ)
    Number of authors2
    Source TitleOpera Corcontica - ISSN 0139-925X
    Roč. 46, č. 0 (2009), s. 57-66
    Number of pages10 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsEpilithic cyanobacteria ; Stigonema informe ; Stigonema minutum
    Subject RIVEF - Botanics
    R&D ProjectsGA206/08/0318 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    AnnotationTato práce předkládá výsledky pilotního průzkumu diverzity epilitických sinic na území Krkonošského národního parku. Celkem se podařilo nalézt 53 druhů (morfotypů) sinic. Nejbohatší lokalitu nejen v Krkonoších, ale zřejmě v Čechách vůbec představuje lom ve Strážném (38 taxonů). Zajímavé nálezy poskytují žulové stěny a kameny v dostřikové zóně malého vodopádu v Labském dole s vzácnými vláknitými druhy Stigonema informe a Stigonema minutum.
    Description in EnglishA pilot survey on diversity of epilithic cyanobacteria in the Krkonoše National Park was performed in six selected localities, mainly on limestone and granite. A total of 53 morphospecies of cyanobacteria were found. The Strážné quarry was found to be the most species rich locality (38 taxa) known in the Czech Republic. On wet granite walls and stones near a small waterfall in Labský důl, rare filamentous species Stigonema informe and Stigonema minutum were found.
    WorkplaceInstitute of Botany
    ContactMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Year of Publishing2010
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.