Number of the records: 1  

Fenomén tůně: úvod do morfologie, hydrologie a limnologie

  1. 1.
    SYSNO ASEP0129212
    Document TypeK - Proceedings Paper (Czech conf.)
    R&D Document TypeConference Paper
    TitleFenomén tůně: úvod do morfologie, hydrologie a limnologie
    Author(s) Pithart, David (BU-J)
    Pechar, Libor (BU-J)
    Hrbáček, Jaroslav (HBU-Z)
    Source TitleEkologie aluviálních tůní a říčních ramen / Pithart D.. - Průhonice : Botanický ústav AV ČR, 2000 - ISBN 80-86188-08-6
    s. 9-12
    Number of pages4 s.
    ActionEkologie aluviálních tůní a říčních ramen
    Event date02.03.2000-03.03.2000
    VEvent locationLužnice
    CountryCZ - Czech Republic
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Subject RIVDA - Hydrology ; Limnology
    R&D ProjectsIA60526 GA AV ČR - Academy of Sciences of the Czech Republic (AV ČR)
    GA206/97/1080 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    AnnotationFenomén tůně jakožto malého vodního tělesa se vyznačuje propojením vodního a terestrického ekosystému. 1. Ochranu před větrem způsobují břehy a vegetace. 2. Vegetace stíní vodní hladinu. 3. Vtok podzemní vody můze ovlivnit celý ekosystém tůne. 4. Dekompozice u dna ma větší vliv na celý vodní sloupec než je tomu u velkých jezer.
    Description in EnglishSmall size of pools result in large interaction with the surrounding terrestrial ecosystem. 1.Wind protection caused by banks and vegetation results in stable water column. 2. Shading of vegetation restrict the amount of light, reaching the water surface. 3. Inflows of underground water may influence the water chemistry substantially. 4. Bottom processes influence the whole water volume in larger extent compared to large lakes.
    WorkplaceInstitute of Botany
    ContactMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Year of Publishing2002

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.