Number of the records: 1
PŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI
- 1.
SYSNO ASEP 0447819 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Článek ve WOS Title PŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI Title Natural Taste-Sour Substances Author(s) Lapčík, O. (CZ)
Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
Opletal, L. (CZ)
Moravcová, J. (CZ)
Čopíková, J. (CZ)
Drašar, P. (CZ)Source Title Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
Roč. 109, č. 7 (2015), s. 488-491Number of pages 4 s. Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords natural compound ; sour taste/perception ; food supplement Subject RIV GM - Food Processing Institutional support UEB-Q - RVO:61389030 UT WOS 000360567700003 Annotation V tomto článku, který tvoří další díl naší skládanky přírodních látek1–11, se věnujeme látkám vyvolávajícím kyselou chuť. Vnímání různých chutí slouží od nepaměti všem živočichům jako signál o bezpečnosti potravy. Sladká chuť naznačuje zdroj energie, hořká varuje před nebezpečím a slaná napomáhá dodávat organismu sůl, protože „soli je zapotřebí“, jak se říká v jedné známé pohádce. Kyselá chuť naznačuje, že potrava není zcela zralá nebo že může být nahnilá. Ovšem u lidí a možná i u některých zvířat přiměřená konzumace kyselých potravin vyvolává i příjemné pocity a navíc kyselé látky jsou důležité pro dobrou kondici organismu. Do potravin se přidávají pro zlepšení chuti a vůně, pro inhibici mikrobiální kontaminace a neenzymového hnědnutí a také na zlepšení gelotvorných vlastností, viskozity nebo teploty tání. Jako přídatná látka se v potravinách komerčně využívá např. kyselina octová, adipová, citronová, mléčná, jantarová, fumarová, vinná nebo jablečná. Description in English A brief survey of naturally occurring sour compounds is given. It can contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites which can be utilized among others, in food, cosmetic and pharmaceutical industry. The beauty and biodiversity of this group of mostly secondary metabolites are illustrated. The review is also aimed at teachers and students. Workplace Institute of Experimental Botany Contact David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469 Year of Publishing 2016 Electronic address http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_07_488-491.pdf
Number of the records: 1