Number of the records: 1  

PŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI

  1. 1.
    SYSNO ASEP0447819
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JČlánek ve WOS
    TitlePŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI
    TitleNatural Taste-Sour Substances
    Author(s) Lapčík, O. (CZ)
    Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
    Opletal, L. (CZ)
    Moravcová, J. (CZ)
    Čopíková, J. (CZ)
    Drašar, P. (CZ)
    Source TitleChemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 109, č. 7 (2015), s. 488-491
    Number of pages4 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsnatural compound ; sour taste/perception ; food supplement
    Subject RIVGM - Food Processing
    Institutional supportUEB-Q - RVO:61389030
    UT WOS000360567700003
    AnnotationV tomto článku, který tvoří další díl naší skládanky přírodních látek1–11, se věnujeme látkám vyvolávajícím kyselou chuť. Vnímání různých chutí slouží od nepaměti všem živočichům jako signál o bezpečnosti potravy. Sladká chuť naznačuje zdroj energie, hořká varuje před nebezpečím a slaná napomáhá dodávat organismu sůl, protože „soli je zapotřebí“, jak se říká v jedné známé pohádce. Kyselá chuť naznačuje, že potrava není zcela zralá nebo že může být nahnilá. Ovšem u lidí a možná i u některých zvířat přiměřená konzumace kyselých potravin vyvolává i příjemné pocity a navíc kyselé látky jsou důležité pro dobrou kondici organismu. Do potravin se přidávají pro zlepšení chuti a vůně, pro inhibici mikrobiální kontaminace a neenzymového hnědnutí a také na zlepšení gelotvorných vlastností, viskozity nebo teploty tání. Jako přídatná látka se v potravinách komerčně využívá např. kyselina octová, adipová, citronová, mléčná, jantarová, fumarová, vinná nebo jablečná.
    Description in EnglishA brief survey of naturally occurring sour compounds is given. It can contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites which can be utilized among others, in food, cosmetic and pharmaceutical industry. The beauty and biodiversity of this group of mostly secondary metabolites are illustrated. The review is also aimed at teachers and students.
    WorkplaceInstitute of Experimental Botany
    ContactDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Year of Publishing2016
    Electronic addresshttp://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_07_488-491.pdf
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.