Number of the records: 1  

Chemické složení a těkavost esenciálních olejů

  1. 1.
    SYSNO ASEP0378026
    Document TypeA - Abstract
    R&D Document TypeNení vybrán druh dokumentu
    TitleChemické složení a těkavost esenciálních olejů
    TitleChemical composition and volatility of essential oils
    Author(s) Kubátková, Nela (UIACH-O)
    Křůmal, Kamil (UIACH-O) RID, ORCID
    Večeřa, Zbyněk (UIACH-O) RID
    Mikuška, Pavel (UIACH-O) RID, ORCID
    Number of authors4
    Source TitleChemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 106, č. 6 (2012), s. 502
    Number of pages1 s.
    Publication formPrint - P
    ActionSjezd asociací českých a slovenských chemických společností /64./
    Event date25.06.2012-27.06.2012
    VEvent locationOlomouc
    CountryCZ - Czech Republic
    Event typeEUR
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsWED denuder ; essential oils
    Subject RIVCB - Analytical Chemistry, Separation
    R&D ProjectsDF11P01OVV028 GA MK - Ministry of Culture (MK)
    AnnotationEsenciální oleje jsou směsi těkavých látek olejovité konzistence, složené i z více jak 50 komponent. Pro určení chemického složení vybraných esenciálních olejů Lavandula species, Cymbopogon nardus, Citrus aurantifolia, Juniperus communis, Myrtus communis and Cinnamomum zeylancium byla použita technika plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií (Agilent, 7890-A, 5975C). Pro stanovení těkavosti jednotlivých složek byly esenciální oleje umístěny do difúzní cely temperované na konstantní teplotu 20°C. Těkavé složky byly odváděny do WED denuderu a zachyceny v tenké vrstvě n-heptanu. Takto získaný koncentrát byl odebírán v pravidelných časových intervalech a analyzován.
    Description in EnglishEssential oils are mixtures of volatile compounds and oily consistency, made from more than 50 components. Chemical composition of chosen essential oils of Lavandula species, Cymbopogon nardus, Citrus aurantifolia, Juniperus communis, Myrtus communis and Cinnamomum zeylancium was determined using gas chromatography coupled with mass spectroscopy (Agilent, 7890-A, 5975C). Essential oils were placed in a thermostated dissusion cell (20°C). Volatile components were took away to the WED denuder and captured into the thin film of n-heptane. Obtained concentrate was collected in regular time intervals and analysed.
    WorkplaceInstitute of Analytical Chemistry
    ContactIveta Drobníková, drobnikova@iach.cz, Tel.: 532 290 234
    Year of Publishing2013
    Electronic addresshttp://hdl.handle.net/11104/0210015
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.