Number of the records: 1
Kde se vzala éčka
- 1.
SYSNO ASEP 0586512 Document Type J - Journal Article R&D Document Type The record was not marked in the RIV Subsidiary J Ostatní články Title Kde se vzala éčka Title Where do the food additives come from Author(s) Šolcová, Olga (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
Dlasková, Martina (UCHP-M) RID, ORCID, SAISource Title Vesmír. - : Vesmír - ISSN 0042-4544
Roč. 103, č. 6 (2024), s. 336-338Number of pages 3 s. Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords food additives ; preservatives ; food poisoning OECD category Food and beverages Method of publishing Open access Institutional support UCHP-M - RVO:67985858 Annotation Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením. Naši prapředkové potravu nejspíš nejprve ukládali do chladu, třeba do hloubi jeskyně, možná sušili, později přišlo na řadu uzení či solení - a zde již máme první přidanou látku, aditivum, éčko. Description in English It might seem that additives are a product of modern times but this is not. They have been added to food since ancient times and the reasons are always the same: to preserve food longer, to protect it from spoilage. Our ancestors probably first stored food in the cold, perhaps in the depths of a cave, perhaps dried it, then later came smoking or salting it - and here we have the first added substance, food additive, e-code. Workplace Institute of Chemical Process Fundamentals Contact Eva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227 Year of Publishing 2025
Number of the records: 1