- Kde se vzala éčka
Number of the records: 1  

Kde se vzala éčka

  1. 1.
    SYSNO ASEP0586512
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeThe record was not marked in the RIV
    Subsidiary JOstatní články
    TitleKde se vzala éčka
    TitleWhere do the food additives come from
    Author(s) Šolcová, Olga (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Dlasková, Martina (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Source TitleVesmír. - : Vesmír - ISSN 0042-4544
    Roč. 103, č. 6 (2024), s. 336-338
    Number of pages3 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsfood additives ; preservatives ; food poisoning
    OECD categoryFood and beverages
    Method of publishingOpen access
    Institutional supportUCHP-M - RVO:67985858
    AnnotationMohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením. Naši prapředkové potravu nejspíš nejprve ukládali do chladu, třeba do hloubi jeskyně, možná sušili, později přišlo na řadu uzení či solení - a zde již máme první přidanou látku, aditivum, éčko.
    Description in EnglishIt might seem that additives are a product of modern times but this is not. They have been added to food since ancient times and the reasons are always the same: to preserve food longer, to protect it from spoilage. Our ancestors probably first stored food in the cold, perhaps in the depths of a cave, perhaps dried it, then later came smoking or salting it - and here we have the first added substance, food additive, e-code.
    WorkplaceInstitute of Chemical Process Fundamentals
    ContactEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Year of Publishing2025
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.