Number of the records: 1  

Stanovení útlumu napěťového pulzu u čokolády s rozdílnou tloušťkou vzorku

  1. 1.
    SYSNO ASEP0556910
    Document TypeV - Research Report
    R&D Document TypeV - Research Report
    TitleStanovení útlumu napěťového pulzu u čokolády s rozdílnou tloušťkou vzorku
    TitleDetermination of stress wave pulse attenuation in chocolate with different sample thickness
    Author(s) Buchar, Jaroslav (UT-L)
    Trnka, Jan (UT-L) RID
    Kober, Jan (UT-L) RID, ORCID
    Number of authors3
    Issue dataPraha: Mendelova univerzita v Brně, 2021
    Series numberZ-1632/21
    Number of pages60 s.
    Publication formPrint - P
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordschocolate ; pulse attenuation ; split Hopkinson pressure bar
    Subject RIVGM - Food Processing
    OECD categoryApplied mechanics
    Institutional supportUT-L - RVO:61388998
    AnnotationVe zprávě jsou uvedeny výsledky studia útlumu mechanického napěťového pulsu ve vzorcích pěti druhů čokolády, kdy každý druh měl pět různých tlouštěk. Jde o údaje stanovené na základě hospodářské smlouvy mezi Ústavem termomechaniky AV ČR a Mendelovy univerzity v Brně. Práce navazují na výsledky dřívějších výzkumů provedených rovněž na základě smlouvy mezi zmíněnými institucemi. Vzorky čokolád byly zatěžovány jak metodou Hopkinsonovy měrné dělené tyče (HMDT), tak metodou přímého zatěžování Hopkinsonovy měrné dělené tyče. Výsledky měření jsou zpracovány v časové i frekvenční oblasti.
    Description in EnglishThe report presents the results of an analysis of the attenuation of a mechanical pulse in samples of five types of chocolate, where each type had five different thicknesses. These are data established on the basis of an economic contract between the Institute of Thermomechanics of the Academy of Sciences of the Czech Republic and the Mendel University in Brno. The chocolate samples were loaded using both the Split Hopkinson Pressure Bar (SHPB) and the Hopkinson measuring split bar direct loading method. The measurement results are processed in the time and frequency domains.
    WorkplaceInstitute of Thermomechanics
    ContactMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Year of Publishing2023
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.