Number of the records: 1
Způsob zpracování vinné suroviny pro přípravu nápojů s různým obsahem alkoholu.
- 1.
SYSNO ASEP 0457523 Document Type P - Patent R&D Document Type Patent or other outcome protected by special legislation Title Způsob zpracování vinné suroviny pro přípravu nápojů s různým obsahem alkoholu. Title Processing of Wine Raw Material. Author(s) Jiřičný, Vladimír (UCHP-M) RID, SAI
Křišťál, Jiří (UCHP-M) RID
Stavárek, Petr (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
Pražma, V. (CZ)Year of issue 2016 Possible third party use of the result A - Pro využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence Royalty requested A - Poskytovatel licence požaduje licenční poplatek Patent no. or utility model no. or industrial design no. 305760 Date of the patent acceptance 20.01.2016 Name of the patent owner Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i. - Modelárna LIAZ, spol. s.r.o. Code of the issuer name CZ001 - Úřad průmyslového vlastnictví Prague Current use B - Patent je využíván na základě uzavřené licenční smlouvy mezi vlastníkem a uživatelem Language cze - Czech Keywords separation methods ; wine raw material ; alcoholic beverages Subject RIV CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering OECD category Chemical process engineering Next source Non-public resources Annotation Předložené řešení kombinuje dvě separační metody, vymrazování a desorpci inertním plynem, pro separaci netěkavých a těkavých aromatických látek z vinné suroviny, zejména pak aromatických látek rozhodujících pro vůni a chuť výsledných produktů a následné mísení získaných frakcí pro přípravu nápojů s požadovanými parametry. Využitím tohoto řešení kombinujícího dvě separační metody, metodu vymrazování a metodu desorpce inertním plynem, lze připravit nealkoholické (<0,5 % obj. alkoholu) a nízkoalkoholické (<5 % obj. alkoholu) nápoje s obsahem netěkavých a těkavých aromatických látek srovnatelným s jejich obsahem v původní vinné surovině, čehož nelze dosáhnout samostatným použitím uvedených metod. Využitím tohoto řešení lze připravit i alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 5 % obj. Description in English The present invention combines two separation methods, freeze drying and inert gas desorption, for the separation of non-volatile and volatile aromatic substances from the wine raw material, particularly aromatic substances that are decisive for aroma and taste of the resulting products and subsequent mixing of the obtained fractions for the preparation of beverages with required parameters. By making use of the present invention, that combines the two separation methods, the freeze drying method and inert gas desorption method, it is possible to prepare both non-alcoholic (< 0.5 volume percent of alcohol) and low-alcoholic (< 5 volume percent of alcohol) beverages containing both non-volatile and volatile aromatic substances comparable with their content in the original wine raw material, that cannot be achieved by using the above-indicated methods separately. Using the methods according to the present invention, alcoholic beverages with the alcohol content higher than 5 percent by volume can also be prepared. Workplace Institute of Chemical Process Fundamentals Contact Eva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227 Year of Publishing 2016 Electronic address https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/305/305760.pdf
Number of the records: 1