Number of the records: 1  

Způsob zpracování vinné suroviny pro přípravu nápojů s různým obsahem alkoholu.

  1. 1.
    SYSNO ASEP0457523
    Document TypeP - Patent
    R&D Document TypePatent or other outcome protected by special legislation
    TitleZpůsob zpracování vinné suroviny pro přípravu nápojů s různým obsahem alkoholu.
    TitleProcessing of Wine Raw Material.
    Author(s) Jiřičný, Vladimír (UCHP-M) RID, SAI
    Křišťál, Jiří (UCHP-M) RID
    Stavárek, Petr (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Pražma, V. (CZ)
    Year of issue2016
    Possible third party use of the resultA - Pro využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
    Royalty requestedA - Poskytovatel licence požaduje licenční poplatek
    Patent no. or utility model no. or industrial design no.305760
    Date of the patent acceptance20.01.2016
    Name of the patent ownerÚstav chemických procesů AV ČR, v. v. i. - Modelárna LIAZ, spol. s.r.o.
    Code of the issuer nameCZ001 - Úřad průmyslového vlastnictví Prague
    Current useB - Patent je využíván na základě uzavřené licenční smlouvy mezi vlastníkem a uživatelem
    Languagecze - Czech
    Keywordsseparation methods ; wine raw material ; alcoholic beverages
    Subject RIVCI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering
    OECD categoryChemical process engineering
    Next sourceNon-public resources
    AnnotationPředložené řešení kombinuje dvě separační metody, vymrazování a desorpci inertním plynem, pro separaci netěkavých a těkavých aromatických látek z vinné suroviny, zejména pak aromatických látek rozhodujících pro vůni a chuť výsledných produktů a následné mísení získaných frakcí pro přípravu nápojů s požadovanými parametry. Využitím tohoto řešení kombinujícího dvě separační metody, metodu vymrazování a metodu desorpce inertním plynem, lze připravit nealkoholické (<0,5 % obj. alkoholu) a nízkoalkoholické (<5 % obj. alkoholu) nápoje s obsahem netěkavých a těkavých aromatických látek srovnatelným s jejich obsahem v původní vinné surovině, čehož nelze dosáhnout samostatným použitím uvedených metod. Využitím tohoto řešení lze připravit i alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 5 % obj.
    Description in EnglishThe present invention combines two separation methods, freeze drying and inert gas desorption, for the separation of non-volatile and volatile aromatic substances from the wine raw material, particularly aromatic substances that are decisive for aroma and taste of the resulting products and subsequent mixing of the obtained fractions for the preparation of beverages with required parameters. By making use of the present invention, that combines the two separation methods, the freeze drying method and inert gas desorption method, it is possible to prepare both non-alcoholic (< 0.5 volume percent of alcohol) and low-alcoholic (< 5 volume percent of alcohol) beverages containing both non-volatile and volatile aromatic substances comparable with their content in the original wine raw material, that cannot be achieved by using the above-indicated methods separately. Using the methods according to the present invention, alcoholic beverages with the alcohol content higher than 5 percent by volume can also be prepared.
    WorkplaceInstitute of Chemical Process Fundamentals
    ContactEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Year of Publishing2016
    Electronic addresshttps://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/305/305760.pdf
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.