Number of the records: 1
Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii
- 1.
SYSNO ASEP 0364500 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Ostatní články Title Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii Title Omega-3 Fatty acids in diabetology Author(s) Kopecký, Jan (FGU-C) RID, ORCID Source Title Interní medicína pro praxi - ISSN 1212-7299
Roč. 13, Suppl.B (2011), B60-B64Number of pages 4 s. Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords Omega-3 PUFA ; sea fish ; cardiovascular disease Subject RIV FB - Endocrinology, Diabetology, Metabolism, Nutrition CEZ AV0Z50110509 - FGU-C (2005-2011) Annotation Omega 3 polynenasycené mastné kyseliny z mořských ryb, zejména EPA a DHA, působí protizánětlivě, hypolipidemicky a snižují úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Vzhledem k relativně vysoké incidenci kardiovaskulárních onemocnění u diabetiků je zejména u těchto pacientů zapotřebí zvýšit příjem EPA a DHA, buď pomocí potravinových doplňků, anebo ještě lépe zařazením dvou jídel z tučných mořských ryb do jídelníčku každý týden Description in English Omega 3 PUFA from sea fish, especially EPA and DHA, exhibit anti-inflammatory and hypolipidemic effects and decrease mortality in cardiovascular diseases. Due to relative high incidence of cardiovascular disease in diabetic patients, is necessary to increase intake of EPA and DHA, either by fish-oil supplements or by eating sea fish twice a weak in these patients Workplace Institute of Physiology Contact Lucie Trajhanová, lucie.trajhanova@fgu.cas.cz, Tel.: 241 062 400 Year of Publishing 2012
Number of the records: 1