Number of the records: 1  

Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii

  1. 1.
    SYSNO ASEP0364500
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleOmega 3 mastné kyseliny v diabetologii
    TitleOmega-3 Fatty acids in diabetology
    Author(s) Kopecký, Jan (FGU-C) RID, ORCID
    Source TitleInterní medicína pro praxi - ISSN 1212-7299
    Roč. 13, Suppl.B (2011), B60-B64
    Number of pages4 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsOmega-3 PUFA ; sea fish ; cardiovascular disease
    Subject RIVFB - Endocrinology, Diabetology, Metabolism, Nutrition
    CEZAV0Z50110509 - FGU-C (2005-2011)
    AnnotationOmega 3 polynenasycené mastné kyseliny z mořských ryb, zejména EPA a DHA, působí protizánětlivě, hypolipidemicky a snižují úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Vzhledem k relativně vysoké incidenci kardiovaskulárních onemocnění u diabetiků je zejména u těchto pacientů zapotřebí zvýšit příjem EPA a DHA, buď pomocí potravinových doplňků, anebo ještě lépe zařazením dvou jídel z tučných mořských ryb do jídelníčku každý týden
    Description in EnglishOmega 3 PUFA from sea fish, especially EPA and DHA, exhibit anti-inflammatory and hypolipidemic effects and decrease mortality in cardiovascular diseases. Due to relative high incidence of cardiovascular disease in diabetic patients, is necessary to increase intake of EPA and DHA, either by fish-oil supplements or by eating sea fish twice a weak in these patients
    WorkplaceInstitute of Physiology
    ContactLucie Trajhanová, lucie.trajhanova@fgu.cas.cz, Tel.: 241 062 400
    Year of Publishing2012
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.