Number of the records: 1  

Sweet antibiotics – the role of glycosidic residues in antibiotic and antitumor activity and their randomization

  1. 1.
    0311271 - MBÚ 2009 RIV NL eng J - Journal Article
    Křen, Vladimír - Řezanka, Tomáš
    Sweet antibiotics – the role of glycosidic residues in antibiotic and antitumor activity and their randomization.
    [Sladká antibiotika - role glykosidického residua v antibiotické a antitumorové aktivitě a jejich randomizace.]
    FEMS Microbiology Reviews. Roč. 32, č. 5 (2008), s. 858-889. ISSN 0168-6445. E-ISSN 1574-6976
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LC06010; GA AV ČR IAA400200503
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50200510
    Keywords : glycosides * sweet antibiotics * aglycone
    Subject RIV: CE - Biochemistry
    Impact factor: 7.963, year: 2008

    A large number of antibiotics are glycosides. In numerous cases the glycosidic residues are crucial to their activity; sometimes glycosylation only improves their pharmacokinetic parameters. Recent developments in molecular glycobiology have improved our understanding of aglycone vs. glycoside activities, and made it possible to develop new, more active or more effective glycodrugs based on these findings – a very illustrative recent example is vancomycin. The majority of attention has been devoted to glycosidic antibiotics including their past, present and probably future position in antimicrobial therapy. The role of the glycosidic residue in the biological activity of glycosidic antibiotics, and the attendant targeting and antibiotic selectivity mediated by glycone and aglycone in antibiotics some antitumor agents is discussed here in detail

    Rozsáhlá skupina antibiotik jsou glykosidy. V mnoha případech má glykosidické residuum zásadní vliv na jejich aktivitu, glykosylace někdy zlepšuje farmakokinetické parametry. Nedávné výzkumy halvně v molekulární biologii zlepšilo pochopení aktivit glykon vs. aglykon. a umožnilo vývoj nových, efektivnějších glyko-preparátů - ilustrativním příkladem je vankomycin. Tato review je věnována chemickým a biochemickým modifikacím aglykonu, všetně role specifických a mutantních glykosyltransferas a dále glykorandomizaci. Poslední sekce popisuje interakce glykonu v antibioticích s DNA
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0162929

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.