Number of the records: 1  

Vlastnosti nanokrystalického prášku na bázi Fe-Zr

  1. 1.
    SYSNO ASEP0307607
    Document TypeK - Proceedings Paper (Czech conf.)
    R&D Document TypeConference Paper
    TitleVlastnosti nanokrystalického prášku na bázi Fe-Zr
    TitleProperties of nanocrystalline powder based on Fe-Zr
    Author(s) Roupcová, Pavla (UFM-A) RID, ORCID
    Schneeweiss, Oldřich (UFM-A) RID, ORCID
    Source TitleVíceúrovňový design pokrokových materiálů 2005: sborník doktorské konference. - Brno : Ústav fyziky materiálů AV ČR, 2005 / Dlouhý I. ; Švejcar J. ; Šob M. ; Strnadel B. - ISBN 80-239-6145-4
    S. 117-122
    Number of pages6 s.
    ActionVíceúrovňový design pokrokových materiálů 05
    Event date01.12.2005
    VEvent locationBrno
    CountryCZ - Czech Republic
    Event typeCST
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordshydrogen storage ; Mossbauer spectroscopy ; Fe-Zr alloys ; nanocrystalline materials
    Subject RIVBM - Solid Matter Physics ; Magnetism
    R&D Projects1M0512 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS)
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    AnnotationFázové složení nanokrystalického prášku na bázi Zr-Fe připraveného pomocí elektrojiskrové syntézy bylo pozorováno pomocí Mosbauerovy spektroskopie, rentgenové práškové difrakce a magnetického měření. Schopnost materiálu absorbovat vodík klesá během jednotlivých kroků žíhání a se zvyšujícím se množstvím obsahu fáze Fe2Zr.
    Description in EnglishThe phase composition of nanocrystalline Zr–Fe powder prepared by spark synthesis was investigated by means of Mossbauer spectroscopy, X-ray diffraction and magnetic measurements. The ability of hydrogen absorption is decreasing with the annealing steps and is connected with the increase in Fe2Zr phase content.
    WorkplaceInstitute of Physics of Materials
    ContactYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Year of Publishing2008
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.