Number of the records: 1  

Uplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice

  1. 1.
    SYSNO ASEP0196083
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleUplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice
    TitleOn the use of rheology in food and cosmetic processing
    Author(s) Štern, Petr (UH-J)
    Hojerová, J. (SK)
    Source TitleBulletin potravinárského výskumu - ISSN 0231-9950
    Roč. 39, č. 3 (2000), s. 167-176
    Number of pages10 s.
    Languagecze - Czech
    CountrySK - Slovakia
    Subject RIVBK - Fluid Dynamics
    CEZAV0Z2060917 - UH-J
    AnnotationVětšinu potravinářských a kosmetických produktů lze z reologického hlediska považovat za anomální nenewtonské látky. Jejich tokové vlastnosti významně ovlivňují nejenom technologické procesy v průběhu výroby, ale rovněž texturu finálních produktů. Publikace podává přehled o možnostech hodnocení těchto vlastností moderními reometrickými metodami. Uvádí praktické příklady uplatnění reologie v průmyslu mlékárenském, tukovém, pekárenském, masném, škrobárenském a v dalších odvětvích potravinářství a kosmetiky, a to jako při monitoringu a optimalizaci technologických procesů, tak při kontrole a standardizaci kvality výrobků. Objasňuje význam psychoreologie při zkoumání vztahů mezi instrumentálním a sensorickým stanovením textury.
    Description in EnglishA majority of food and cosmetic products may be, from the rheological point of view, considered as anomalous non-Newton compounds. Their flow properties significantly influence not only technology processes during the production, but the texture of final products, too. This paper gives a review on the possibilities of the evaluation of these properties using modern rheometrical methods. Practical examples of the use of rheology in the dairy, fat, bakery, meat, starch and other fields of food industry and cosmetics are presented, which concern not only production monitoring and optimisation of technology processes but control and standardisation of products quality as well. Importance of psychorheology at studying the correlation of instrumental and sensory assessment of the texture is explained.
    WorkplaceInstitute of Hydrodynamics
    ContactSoňa Hnilicová, hnilicova@ih.cas.cz, Tel.: 233 109 003
    Year of Publishing2001

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.