Number of the records: 1  

Preparation and characterization of ZnO low dimensional structures

  1. 1.
    0105895 - URE-Y 20040058 RIV CZ eng C - Conference Paper (international conference)
    Grym, Jan - Fernández, P. - Piqueras, J.
    Preparation and characterization of ZnO low dimensional structures.
    [Příprava a charakterizace struktur ZnO malých rozměrů.]
    Development of Materials Science in Research and Education DMS-RE' 2004. Proceedings of the 14th Joint Seminar. Praha: MAXDORF, 2004 - (Nitsch, K.; Rodová, M.), s. 15-16. ISBN 80-7345-032-1.
    [Development of Materials Science in Research and Education - DMS-RE 2004 /14./. Lednice (CZ), 31.08.2004-03.09.2004]
    R&D Projects: GA AV ČR(CZ) KSK1010104
    Keywords : nanostructured materials * cathodoluminescence * ball milling * II-VI semiconductors
    Subject RIV: BM - Solid Matter Physics ; Magnetism

    ZnO low dimensional structures were prepared in order to study their unique electronic and optical properties. ZnO nanocrystals were obtained by ball milling of commercially available powders. This process was found to produce particles with sizes of tens to hundreds nanometers being composed of nanocrystals down to a few nanometers. ZnO micro and nanorods mainly of hexagonal shape as well as nanotubes and nanocombs were grown by vapor-solid method in a muffle furnace under the flow of high purity argon.

    ZnO struktury malých rozměrů byly připraveny za účelem studia jejich jedinečných elektrických a optických vlastností. Nanokrystaly ZnO byly získány mletím komerčně dostupných prášků. Obdržený materiál obsahoval částice o velikosti desítek až stovek nanometrů, které se skládaly z nanokrystalů o velikosti několika nanometrů. ZnO mikro a nanotyčinky, prevážně hexagonálního tvaru, nanotrubice a nanohřebeny byly připraveny metodou pára-pevná fáze v muflové peci v atmosféře vysoce čistého argonu.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0013083
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.