Number of the records: 1  

Analysis of thermal stress-mediated PSTVd variation and biolistic inoculation of progeny of viroid /"thermomutants/" to tomato and Brassica species

  1. 1.
    0102817 - UMBR-M 20043033 RIV NL eng J - Journal Article
    Matoušek, Jaroslav - Orctová, Lidmila - Steger, G. - Škopek, Josef - Moors, M. - Dědič, P. - Riesner, D.
    Analysis of thermal stress-mediated PSTVd variation and biolistic inoculation of progeny of viroid /"thermomutants/" to tomato and Brassica species.
    [Analýza tepelným stresem indukované proměnlivosti PSTVd a biolistická inokulace potomstva viroidních termomutantů do rajčete a rostlin rodu Brassica.]
    Virology. Roč. 323, - (2004), s. 9-23. ISSN 0042-6822. E-ISSN 1089-862X
    R&D Projects: GA AV ČR IBS5051014; GA MZe QC1183; GA MŠMT ME 662
    Keywords : plant diseases * viroids
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology
    Impact factor: 3.071, year: 2004

    Thermal stress of PSTVd-infected Nicotiana benthamiana led to appearance of a broad PSTVd sequence distribution, where most of mutations accumulated in the left half of the viroid's secondary structure including the "pathogenicity" domain. The pool of viroid "thermomutants" progenies was transcribed into cDNA and used for biolistic inoculation of Raphanus sativa. The results demonstrate that heat stress-mediated production of viroid quasi-species could be of significance for viroid adaptations.

    Teplontní stres u rostlin Nicotiana benthamiana infikovaných viroidem vřetenovitosti bramborových hlíz (PSTVd) vedl ke vzniku širokého spektra sekvencí tohoto patogenu, kde většina mutací se hromadila v levé části viroidní sekundární struktury včetně oblasti patogenní domény. Směs získaných potomstev termomutantů byla převedena do formy cDNA a použita pro biolistickou inokulaci druhu Raphanus sativa. Výsledky demonstrují, že tepelným stresem vyvolaný vznik viroidních kvazidruhů má význam pro adaptace viroidu v přírodě.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0010154
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.