Number of the records: 1
Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources
- 1.0102726 - UEK-B 20043021 RIV BG eng J - Journal Article
Ivanova, V. - Tonkova, A. - Vassileva, A. - Šafaříková, Miroslava
Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources.
[Imobilizace směsných bakteriálních kultur degradujících EDTA izolovaných z bulharských a českých zdrojů.]
Scientific Works of University of Food Technologies - Plovdiv. Roč. 51, č. 3 (2004), s. 312-317. ISSN 0477-0250.
[Food Science, Techniques and Technologies 2004. Plovdiv, 27.10.2004-29.10.2004]
R&D Projects: GA AV ČR IBS6087204
Institutional research plan: CEZ:AV0Z6087904
Keywords : EDTA * degradation * immobilization
Subject RIV: EE - Microbiology, Virology
Studies were carried out on immobilization of mixed bacterial cultures. Various gel matrices for immobilization were compared (Ca-alginate, ?-carrageenan, agar, polyacrylamide). The optimal immobilization parameters (gel and biocatalyst concentration, initial cell loading) were determined. Biocatalysts with high operational stabilities and metabolizing effectively Na2EDTA were obtained. The decomposition of Fe(III)-EDTA and Mg(II)-EDTA complexes with immobilized mixed bacterial cultures was also studied
Bala studována imobilizace směsných bakteriálních kultur. Pro imobilizaci byly porovnány různé gelové matrice (Ca-alginát, ?-carrageenan, agar, polyakrylamid). Byly stanoveny optimální parametry imobilizace (gel a biokatalytická koncentrace, počáteční koncentrace buněk). Byly získány biokatalyzátory s vysokou operační stabilitou metabolizující Na2EDTA. Také byl studován rozklad Fe(III)-EDTA a Mg(II)-EDTA komplexů imobilizovanými směsnými bakteriálními kulturami
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0010065
Number of the records: 1