Number of the records: 1  

In vitro effect of C2-C18 fatty acids salmonellas

  1. 1.
    0100603 - UZFG-Y 20043022 RIV CZ eng J - Journal Article
    Savka, Oksana - Skřivanová, E. - Marounek, Milan
    In vitro effect of C2-C18 fatty acids salmonellas.
    [Účinek mastných kyselin C2 - C18 na salmonely v podmínkách in vitro.]
    Folia Microbiologica. Roč. 49, č. 2 (2004), s. 199-202. ISSN 0015-5632. E-ISSN 1874-9356
    R&D Projects: GA ČR GA523/02/0460
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z5045916
    Keywords : fatty acids
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology
    Impact factor: 1.034, year: 2004

    The susceptibility of Salmonella spp. to 15 fatty acids was determined in vitro in cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Caprylic acid was the only acid inhibiting glucose utilization

    Zjišťovali jsme účinek 15ti mastných kyselin na růst salmonel v kulturách s glukosou. Jedinou kyselinou inhibující růst byla kyseliny kaprylová. V kulturách S.enteritidis, S. infantis S. typhimurium byla koncentrace kyseliny kaprylové snižující utilizaci glukosy na 1/2 v rozmezí 0,75 - 1,17 g/l. Při pH 5,2 - 5,3 klesl účinkem kyseliny kaprylové počet živých buněk pod mez detekce, při pH 6,3 - 6,6 několik % buněk přežilo
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0008101


     
     

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.