Number of the records: 1
Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku
- 1.
SYSNO ASEP 0027747 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Ostatní články Title Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku Title Assay of availability of amidated pectins for colonic microorganisms Author(s) Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
Synytsya, A. (CZ)
Čopíková, J. (CZ)
Sirotek, Kamil (UZFG-Y)Source Title Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
Roč. 99, - (2005), s. 591-593Number of pages 3 s. Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords pectin Subject RIV ED - Physiology R&D Projects GA525/03/0358 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF) CEZ AV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011) Annotation Ke zkouškám amidovaných pektinů jsme použili kultury obsahu tračníku prasat, které jsme inkubovali 24 h při teplotě 39o C anaerobním způsobem. V kulturách s amidovanými pektiny byla signifikantně nižší tvorba těkavých mastných kyselin, plynu a amoniaku ve srovnání s pektinem neupraveným. Produkce mastných kyselin a plynu negativně korelovala se stupněm amidace, produkce amoniaku pozitivně. Délka alkylového řetězce substituentu (6 – 18 atomů uhlíku) nehrála roli. Amidace pektinu snížila počet bakterií tračníku, schopných růst na tomto substrátu o řád. Mezi izoláty převládaly gramnegativní tyčinky. Description in English Amidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates. Workplace Institute of Animal Physiology and Genetics Contact Jana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554 Year of Publishing 2006
Number of the records: 1