Number of the records: 1  

Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku

  1. 1.
    SYSNO ASEP0027747
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleUrčení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku
    TitleAssay of availability of amidated pectins for colonic microorganisms
    Author(s) Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
    Synytsya, A. (CZ)
    Čopíková, J. (CZ)
    Sirotek, Kamil (UZFG-Y)
    Source TitleChemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 99, - (2005), s. 591-593
    Number of pages3 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordspectin
    Subject RIVED - Physiology
    R&D ProjectsGA525/03/0358 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    CEZAV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011)
    AnnotationKe zkouškám amidovaných pektinů jsme použili kultury obsahu tračníku prasat, které jsme inkubovali 24 h při teplotě 39o C anaerobním způsobem. V kulturách s amidovanými pektiny byla signifikantně nižší tvorba těkavých mastných kyselin, plynu a amoniaku ve srovnání s pektinem neupraveným. Produkce mastných kyselin a plynu negativně korelovala se stupněm amidace, produkce amoniaku pozitivně. Délka alkylového řetězce substituentu (6 – 18 atomů uhlíku) nehrála roli. Amidace pektinu snížila počet bakterií tračníku, schopných růst na tomto substrátu o řád. Mezi izoláty převládaly gramnegativní tyčinky.
    Description in EnglishAmidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates.
    WorkplaceInstitute of Animal Physiology and Genetics
    ContactJana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554
    Year of Publishing2006
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.