Number of the records: 1
Comparison of antioxidant properties of uric acid and its catabolic products
- 1.0026239 - BFÚ 2006 RIV CZ eng A - Abstract
Papežíková, Ivana - Lojek, Antonín - Číž, Milan
Comparison of antioxidant properties of uric acid and its catabolic products.
[Srovnání antioxidačních vlastností kyseliny močové a jejích katabolických produktů.]
Journal of Applied Biomedicine. Roč. 3, č. 1 (2005), S37
[Cells VI - Biological Days /18./. 24.10.2005-26.10.2005, České Budějovice]
R&D Projects: GA ČR(CZ) GA524/04/0897
Institutional research plan: CEZ:AV0Z50040507
Keywords : antioxidant * uric acid * allantoin
Subject RIV: BO - Biophysics
In this study, antioxidant properties of uric acid were examined and compared with antioxidant properties of its catabolic products: allantoin and allantoic acid. We measured scavenging of superoxide anion, hydroxyl radical and peroxyl radical. Neither allantoin nor allantoic acid significantly scavenged hydroxyl radical and perxyl radical, while uric acid was very effective. Uric acid and allantoic acid did not scavenge superoxide anion. Allantoin moderately scavenged superoxide anion, but when compared to uric acid, nine statistically significant difference was observed. These results imply that none of tested urate catabolites has strong antioxidant properties comparable with those of uric acid.
V této práci byly srovnávány antioxidační vlastnosti kyseliny močové a jejích katabolických produktů - allantoinu a kyseliny allantoové. Byla měřena schopnost vychytávat peroxylový radikál, hydroxylový radikál a superoxid. Ani allantoin ani kyselina allantoová významně nevychytávaly hydroxylové a peroxylové radikály, zatímco kyselina močová je velmi efektivně vychytávala. Kyselina močová ani kyselina allantoová nevyhcytávaly superoxid. Allantoin slabě vychytával superoxid, ale po srovnání s kyselinou močovou nebyl mezi oběma látkami zjištěn významný rozdíl. Z výsledků vyplývá, že ani jeden ze zkoumaných katabolitů kyseliny močové nemá antioxidační vlastnosti srovnatelné s kyselinou močovou.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0116517
Number of the records: 1