Number of the records: 1
Výzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy)
- 1.
SYSNO ASEP 0449126 Document Type J - Journal Article R&D Document Type Journal Article Subsidiary J Článek ve WOS Title Výzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy) Title A Research of a Renaissance Malt House in Chanovice (Klatovy District) Author(s) Kočár, Petr (ARU-G) RID, SAI, ORCID
Anderle, J. (CZ)
Hůrková, J. (CZ)
Kočárová, R. (CZ)Number of authors 4 Source Title Kvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
Roč. 61, č. 1 (2015), s. 15-20Number of pages 6 s. Publication form Print - P Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords malt house ; early modern period ; archaeology ; architectural and historical survey ; archaeobotany ; anthracotomy Subject RIV AC - Archeology, Anthropology, Ethnology OECD category Archaeology Institutional support ARU-G - RVO:67985912 UT WOS 000453885700003 DOI 10.18832/kp2015003 Annotation Článek informuje o výzkumu raně novověké sladovny na zámku v Chanovicích (okr. Klatovy). Sladovna byla zkoumána během stavebních úprav v letech 1996-8. Součástí multidisciplinárně pojatého výzkumu byla rešerše písemných pramenů, stavebně historický průzkum, využití dostupných ikonografických pramenů, archeologický výzkum, archeobotanický rozbor vzorku nalezeného zuhelnatělého obilí a analýza uhlíků z téhož vzorku. Archeologický a stavebně historický průzkum odhalil unikátně a v úplnosti dochovanou renesanční sladovnu vzniklou v 16. století a zanikající pravděpodobně ve století 19. Archeobotanická analýza vzorku z povrchu sladovnického humna zjistila převahu částečně naklíčených obilek ovsa (Avena sp.) s příměsí dalších polních plodin (ječmen, pšenice, hrách). Plevelná příměs byla tvořena zejména indikátory ozimů, které v ovsu obvykle nerostou. Na základě těchto výsledků je možno interpretovat zkoumaný vzorek jako zbytek ovesného sladu s příměsí odpadů po čištění ječného a pšeničně-žitného sladu. Analýza uhlíků umožnila rekonstruovat sortiment palivového dřeva užívaného při sušení sladu (převažoval dub) a zbytky vybavení sladovny zničené požárem (uhlíky lísky). Description in English The article informs about a research of an early modern malt house in Chanovice chateau (Klatovy district). The malt house was analysed during renovation works in 1996-8. The multi-disciplinary research included a research of written sources, an architectural and historical survey, use of available iconographic sources, an archaeological research, an archaeobotanical analysis of a sample of found carbonised grains and an anthracology of the same sample. The archaeological research and the architectural and historical survey revealed a uniquely and completely preserved malt house originating in the 16th century and destroyed probably in the 19th century. The archaeobotanical analysis of a sample from the surface of a malting floor discovered the prevalence of partly sprouted caryopses of oat (Avena sp.) with an admixture of other field crops (barley, wheat, pea). The weed admixture was formed mainly by winter crops indicators which do not normally grow in oat. On the basis of these results the analysed sample can be interpreted as a residue of oat malt with an admixture of waste after barley and wheat-rye malt refining. The anthracology made it possible to reconstruct the range of firewood used for malt drying (oak prevailed) and the remains of the malt house equipment destroyed by a fire (charcoals of the kiln floor). Workplace Institute of Archaeology (Prague) Contact Lada Šlesingerová, slesingerova@arup.cas.cz, Tel.: 257 014 412 Year of Publishing 2016 Electronic address http://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=2300
Number of the records: 1