Number of the records: 1  

Výzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0449126
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JČlánek ve WOS
    TitleVýzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy)
    TitleA Research of a Renaissance Malt House in Chanovice (Klatovy District)
    Author(s) Kočár, Petr (ARU-G) RID, SAI, ORCID
    Anderle, J. (CZ)
    Hůrková, J. (CZ)
    Kočárová, R. (CZ)
    Number of authors4
    Source TitleKvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
    Roč. 61, č. 1 (2015), s. 15-20
    Number of pages6 s.
    Publication formPrint - P
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsmalt house ; early modern period ; archaeology ; architectural and historical survey ; archaeobotany ; anthracotomy
    Subject RIVAC - Archeology, Anthropology, Ethnology
    OECD categoryArchaeology
    Institutional supportARU-G - RVO:67985912
    UT WOS000453885700003
    DOI10.18832/kp2015003
    AnnotationČlánek informuje o výzkumu raně novověké sladovny na zámku v Chanovicích (okr. Klatovy). Sladovna byla zkoumána během stavebních úprav v letech 1996-8. Součástí multidisciplinárně pojatého výzkumu byla rešerše písemných pramenů, stavebně historický průzkum, využití dostupných ikonografických pramenů, archeologický výzkum, archeobotanický rozbor vzorku nalezeného zuhelnatělého obilí a analýza uhlíků z téhož vzorku. Archeologický a stavebně historický průzkum odhalil unikátně a v úplnosti dochovanou renesanční sladovnu vzniklou v 16. století a zanikající pravděpodobně ve století 19. Archeobotanická analýza vzorku z povrchu sladovnického humna zjistila převahu částečně naklíčených obilek ovsa (Avena sp.) s příměsí dalších polních plodin (ječmen, pšenice, hrách). Plevelná příměs byla tvořena zejména indikátory ozimů, které v ovsu obvykle nerostou. Na základě těchto výsledků je možno interpretovat zkoumaný vzorek jako zbytek ovesného sladu s příměsí odpadů po čištění ječného a pšeničně-žitného sladu. Analýza uhlíků umožnila rekonstruovat sortiment palivového dřeva užívaného při sušení sladu (převažoval dub) a zbytky vybavení sladovny zničené požárem (uhlíky lísky).
    Description in EnglishThe article informs about a research of an early modern malt house in Chanovice chateau (Klatovy district). The malt house was analysed during renovation works in 1996-8. The multi-disciplinary research included a research of written sources, an architectural and historical survey, use of available iconographic sources, an archaeological research, an archaeobotanical analysis of a sample of found carbonised grains and an anthracology of the same sample. The archaeological research and the architectural and historical survey revealed a uniquely and completely preserved malt house originating in the 16th century and destroyed probably in the 19th century. The archaeobotanical analysis of a sample from the surface of a malting floor discovered the prevalence of partly sprouted caryopses of oat (Avena sp.) with an admixture of other field crops (barley, wheat, pea). The weed admixture was formed mainly by winter crops indicators which do not normally grow in oat. On the basis of these results the analysed sample can be interpreted as a residue of oat malt with an admixture of waste after barley and wheat-rye malt refining. The anthracology made it possible to reconstruct the range of firewood used for malt drying (oak prevailed) and the remains of the malt house equipment destroyed by a fire (charcoals of the kiln floor).
    WorkplaceInstitute of Archaeology (Prague)
    ContactLada Šlesingerová, slesingerova@arup.cas.cz, Tel.: 257 014 412
    Year of Publishing2016
    Electronic addresshttp://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=2300
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.