Number of the records: 1  

Lignany a jejich význam ve výživě člověka

  1. 1.
    0488158 - ÚVGZ 2019 RIV CZ cze J - Journal Article
    Kulichová, J. - Balík, J. - Tříska, Jan - Šindelářová, M. - Houška, M. - Híc, P.
    Lignany a jejich význam ve výživě člověka.
    [Lignans and their importance in human nutrition.]
    Výživa a potraviny. Roč. 2017, č. 2 (2017), s. 43-46. ISSN 1211-846X
    Institutional support: RVO:86652079
    Keywords : lignans * human nutrition
    OECD category: Nutrition, Dietetics

    Lignany jsou bioaktivní látky náležející do skupiny rostlinných fenolů. Patří k nejrozšířenějším sekundárním metabolitům vyšších cévnatých rostlin, jimž se v posledních letech věnuje pozornost. Lignany vykazují široké spektrum biologických účinků, mezi něž patří antimikrobiální, antimykotické či antivirové. Uplatňují se jako fytoestrogeny,antioxidanty a antikarcinogeny. Vykazují velkou rozmanitost nejen v biologických účincích, ale i v chemických strukturách, jež jsou za tyto účinky zodpovědné a nacházejí se prakticky ve všech surovinách a potravinách rostlinného původu. Nejvyšší obsahy byly zjištěny v semenech lnu a sezamu a rovněž ve dřevě jehličnanů. S tím souvisí současné a budoucí aktivity spojené s jejich izolací z rostlinných zdrojů, potravinářských i nepotravinářských druhotných surovin a využití nejen v potravinářství, ale i ve farmacii a v kosmetickém průmyslu.

    Lignans are bioactive compounds which belong to group of plant phenols. Lignans are one of the widespread secondary metabolites of higher vascular plants which have been paid attention during last years. Lignans have wide spectrum ofbiological effects such as antimicrobial, antimycotic or antiviral. They also have phytoestrogen, antioxidant and anticancer unction. They have various biological effects which come from various chemical structures of lignans. Lignans can be found practically in all plant foods and materials. The highest lignan contents were investigated in fl axseeds, sesame seeds and also in wood of conifers. Recent and future activities are aimed at lignan extraction of different plant sources, food and nonfood secondary materials and utilization in food industry as well as in pharmacy and cosmetics.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0282770

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.