Number of the records: 1  

Depth-sensitive characterization of surface magnetic properties of as-quenched FeNbB ribbons

  1. 1.
    0317966 - FZÚ 2009 RIV NL eng J - Journal Article
    Životský, O. - Postava, K. - Hrabovská, K. - Hendrych, A. - Pištora, J. - Kraus, Luděk
    Depth-sensitive characterization of surface magnetic properties of as-quenched FeNbB ribbons.
    [Hloubkově citlivá charakterizace povrchových magnetických vlastností rychle chlazených pásků FeNbB.]
    Applied Surface Science. Roč. 255, č. 5 (2008), 3322-3327. ISSN 0169-4332. E-ISSN 1873-5584
    R&D Projects: GA ČR GA102/08/0743
    Grant - others:GA ČR(CZ) GA202/06/0531
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z10100520
    Keywords : amorphous and nanocrystalline magnetic materials * magneto-optíc Kerr effect * scanning electron microscopy * depth profile
    Subject RIV: BM - Solid Matter Physics ; Magnetism
    Impact factor: 1.576, year: 2008

    Surface hysteresis loops of rapidly quenched FeNbB ribbons were measured by the longitudinal magneto-optical Kerr effect. Heterogeneous (crystalline/amorphous) surface layer with the effective thickness of crystalline phase about 3 nm was revealed on the wheel side of the ribbon. The crystalline phase observed on shiny side is magnetically harder and penetrates much deeper into the material volume (up to 1.3um). The surface crystalline phases are the origin of the unidirectional anisotropy observed in the ribbons.

    Povrchové hysterezní smyčky rychle chlazených pásků FeNbB byly měřeny pomocí longitudinálního magneto-optického Kerrova jevu. Na straně kontaktu s válcem byla odhalena heterogenní (krystalicko/amorfní)povrchová vrstva s efektivní tloušťkou krystalické fáze asi 3 nm. Krystalická fáze pozorovaná na lesklé straně pásku je magneticky tvrdší a proniká do mnohem větší hloubky v materiálu (až do 1.3um). Povrchové krystalické fáze způsobují jednosměrnou magnetickou anizotropii pozorovanou v páscích.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0004952

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.