Number of the records: 1  

Počátky české literární kritiky v době osvícenské: východiska - model - perspektivy

  1. 1.
    SYSNO ASEP0489424
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JČlánek ve WOS
    TitlePočátky české literární kritiky v době osvícenské: východiska - model - perspektivy
    TitleOrigins of Czech literary criticism during the Enlightenment: bases - model - perspektives
    Author(s) Dobiáš, Dalibor (UCL-M) RID, ORCID, SAI
    Smyčka, Václav (UCL-M) RID, SAI, ORCID
    Number of authors2
    Source TitleČeská literatura. - : Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. - ISSN 0009-0468
    Roč. 66, č. 1 (2018), s. 3-33
    Number of pages31 s.
    Publication formPrint - P
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsliterary criticism ; Enlightenment ; public ; canon ; reviewer ; journals
    Subject RIVAJ - Letters, Mass-media, Audiovision
    OECD categorySpecific literatures
    R&D ProjectsGA17-08481S GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    Institutional supportUCL-M - RVO:68378068
    UT WOS000429395800001
    EID SCOPUS85046935733
    AnnotationStudie se věnuje osvícenské literární kritice v českých zemích v širokém kontextu středoevropských literatur a dobového kriticismu. Autoři se vyrovnávají s dosavadními koncepcemi literární kritiky a představují relační model literární kritiky, který uvažuje o kritice jako o formě vyjednávání mezi kritiky, autory a publikem, tedy v koordinátách estetiky, kánonu a veřejnosti. Jejich vztah vytváří v určité době vždy aktuální podobu kritického pole, v němž je legitimní (či nelegitimní) pronášet kritické soudy o literatuře. Proti starší, školské vědě novější, osvícenská kritika opírá vlastní autoritu o nedefinitivnost svých soudů, procesuální a periodický charakter komunikace, a tudíž i o nově etablované učenecké, recenzní, společenské a literární časopisy. Rozvoji časopisů a pro ně příznačných kritických debat v 70. – 90. letech 18. století a postupnému formování i česky psané literární kritice na přelomu 18. a 19. století se věnuje druhá část studie. V závěru textu autoři obrací perspektivu a pohlíží na kritiku očima dobových reflexí. Ukazují tak, jak se kritika přes neustálé výhrady autorů i veřejnosti postupně etabluje coby způsob komunikace, jež formuje klíčové literární instituce.
    Description in EnglishThis study deals with Enlightenment literary criticism in the Czech lands within the broad context of Central European literatures and criticism at that time. The authors deal with previous conceptions of literary criticism and present a relational model of literary criticism, which considers criticism as a form of negotiation between critics, authors and the public, i.e. within the coordinates of aesthetics, the canon and the public. At any particular time their relationship always creates the current form of the critical field in which it is legitimate (or not) to make critical judgements about literature. As opposed to the older scholarly discipline, the more recent Enlightenment criticism bases its authority on the indefinite nature of its judgements, the processual and periodical nature of its communications and thus on the newly established scholarly, social and literary journals and reviews. The second part of the study focuses on the development of journals and their characteristic critical debates in the 1770s-1790s, as well as the ongoing development of literary criticism written in Czech at the turn of the 18th and the 19th centuries. The conclusion of the text focuses on and analyses criticism through the eyes of the epoch. It also shows how criticism gradually established itself as a form of communication that helped to create the key literary institutions in spite of the ongoing reservations of writers and the public.
    WorkplaceInstitute of Czech Literature
    ContactPavla Hartmanová, hartmanova@ucl.cas.cz ; Veronika Zemanová, zemanova@ucl.cas.cz, asep@ucl.cas.cz, Tel.: 222 828 135
    Year of Publishing2019
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.