Number of the records: 1  

Měření vlastností povrchu laserem nataveného dentinu

  1. 1.
    SYSNO ASEP0424448
    Document TypeJ - Journal Article
    R&D Document TypeJournal Article
    Subsidiary JOstatní články
    TitleMěření vlastností povrchu laserem nataveného dentinu
    TitleMeasurement of surface properties of laser melted dentin
    Author(s) Řiháková, Lenka (FZU-D) RID
    Chmelíčková, Hana (FZU-D) RID
    Šebestová, Hana (FZU-D) RID
    Hiklová, Helena (FZU-D) RID
    Čtvrtlík, R. (CZ)
    Tomáštík, J. (CZ)
    Source TitleJemná mechanika a optika. - : Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. - ISSN 0447-6441
    Roč. 58, č. 10 (2013), s. 285-289
    Number of pages5 s.
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordslaser ; dentin ; dentin tubules, ; hydroxyapatite ; dentin hypersensitivity
    Subject RIVFF - HEENT, Dentistry
    R&D ProjectsTA01010517 GA TA ČR - Technology Agency of the Czech Republic (TA ČR)
    Institutional supportFZU-D - RVO:68378271
    AnnotationČlánek se zaměřuje na interakci laserového záření o vlnové délce 1064 nm se zubní tkání. Pozornost je převážně věnována hodnocení povrchu laserem nataveného a opětovně ztuhlého dentinu. Zmíněny jsou také vliv počáteční drsnosti vzorků, druhu antireflexního barviva a vliv energie laserového pulsu na absorpci záření ve tkáni.
    Description in EnglishThis article focuses on the interaction of laser radiation (wavelength 1064 nm) with dental tissues. Our attention is mainly concentrated on the characteristics of laser melted and re-solidified dentin. The effect of initial sample surface roughness, kind of anti-reflexive agents and effect of pulse energy on the dentin radiation absorption are also discussed. The influence of laser radiation on mechanical properties of dentin was also investigated.
    WorkplaceInstitute of Physics
    ContactKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Year of Publishing2014
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.