Number of the records: 1  

Způsob přípravy trans-ɛ-viniferinu z réví

  1. 1.
    SYSNO ASEP0537942
    Document TypeP - Patent
    R&D Document TypePatent or other outcome protected by special legislation
    TitleZpůsob přípravy trans-ɛ-viniferinu z réví
    TitleProcess for preparing trans-ɛ-viniferin from grape canes
    Author(s) Tříska, Jan (UEK-B) RID, ORCID, SAI
    Mareš, J. (CZ)
    Balík, J. (CZ)
    Híc, P. (CZ)
    Vrchotová, Naděžda (UEK-B) RID, SAI, ORCID
    Rajchmanová, J. (CZ)
    Vilímková, O. (CZ)
    Year of issue2020
    Possible third party use of the resultA - Pro využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
    Royalty requestedA - Poskytovatel licence požaduje licenční poplatek
    Patent no. or utility model no. or industrial design no.308386
    Date of the patent acceptance04.06.2020
    Name of the patent ownerÚstav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., MikroChem LKT spol. s r.o., Mendelova univerzita v Brně
    Code of the issuer nameCZ001 - Úřad průmyslového vlastnictví Prague
    Current useA - Pouze udělený (dosud nevyužívaný) patent nebo patent využívaný jeho vlastníkem
    Languagecze - Czech
    Keywordstrans-ɛ-viniferin ; grape canes
    Subject RIVGM - Food Processing
    OECD categoryFood and beverages
    R&D ProjectsTH02030620 GA TA ČR - Technology Agency of the Czech Republic (TA ČR)
    Institutional supportUEK-B - RVO:86652079
    AnnotationŘešení se týká způsobu přípravy trans-ε-viniferinu z réví, který je charakterizovaný tím, že se vysušené kousky réví macerují isopropylalkoholem a získaný surový trans-ɛ-viniferin se čistí kapalinovou adsorpční chromatografií, při které je kolona naplněna sorbentem na bázi křemeliny, která je potažena polyamidem, za oddělení čistého trans-ε-viniferinu a resveratrolu ze směsi stilbenů. Získané čisté sloučeniny mají využití v přípravcích na ochranu rostlin, v medicíně, kosmetice a potravinářství.
    Description in EnglishThe invention relates to a process for preparing trans-ε-viniferin from grape canes, where the dried vine pieces are macerated with isopropyl alcohol and the crude trans-ε-viniferin obtained is purified by liquid adsorption chromatography in which the column is packed with a diatomaceous earth sorbent coated with polyamide, separating pure trans-ε-viniferin and resveratrol from the stilbene mixture. The pure compounds obtained are used in plant protection products, medicine, cosmetics and the food industry.
    WorkplaceGlobal Change Research Institute
    ContactNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Year of Publishing2021
    Electronic addresshttps://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308386.pdf
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.