Number of the records: 1  

Vliv vápnění na biopřístupnost mědi a její příjem olší

  1. 1.
    0352898 - ÚOCHB 2011 CZ cze C - Conference Paper (international conference)
    Jakl, M. - Kuneš, I. - Jaklová Dytrtová, Jana - Balaš, M. - Tlustoš, P.
    Vliv vápnění na biopřístupnost mědi a její příjem olší.
    [Uptake and Bioavailability of Copper after Liming of Alder Plantation.]
    Racionální použití hnojiv. Praha: ČZU, 2010, s. 68-72. ISBN 978-80-213-2118-2.
    [Racionální použití hnojiv. Praha (CZ), 25.11.2010]
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40550506
    Keywords : Alnus incana * amfibolite * DGT * uptake
    Subject RIV: CF - Physical ; Theoretical Chemistry

    Přijatelnost mědi na horské lesní půdě (7 let po hnojení) zalesněné olší (Alnus incana (L.) Moench) byla zkoumána pomocí techniky difúzního gradientu v tenkém filmu (DGT) v porovnání s její vodorozpustnou frakcí v půdě a obsahem v jednotlivých částech rostlin. DGT se zdá jako slibnější metodou stanovení přijatelnosti prvků, koreluje s celkovými koncentracemi v rostlinách více než koncentrace ve vodném výluhu půdy. Hnojení zvýšilo koncentraci Cu v nejtenčí kořenové frakci; celková množství v ostatních frakcích hnojené olše byly signifikantně vyšší než u kontroly.

    The availability of copper in mountain forest soil (7 years after fertilization) afforested with alder (Alnus incana (L.) Moench) was explored using the diffusive gradient in thin films (DGT) technique compared with its water soluble fraction in soil and its total content in plant compartments. DGT seems to be more promising method determining elements availability; it corresponds with total concentrations in alder tissues closely than contents in water extract. Fertilization increased concentration of Cu in the thinnest root fraction; its total amounts in other tissues of fertilized alders were significantly higher than in the control.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0192289

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.