Number of the records: 1  

Justus et Bonus: Ad honorem Jiří Beneš: křesťanská kultura a vzdělanost v českých zemích od středověku po Komenského

  1. 1.
    SYSNO ASEP0535094
    Document TypeM - Monograph Chapter
    R&D Document TypeMonograph Chapter
    TitleBrassica est, quae omnibus holeribus antistat
    TitleCabbage is the first-rate of all vegetables
    Author(s) Silagiová, Zuzana (FLU-F) ORCID, RID, SAI
    Source TitleJustus et Bonus: Ad honorem Jiří Beneš: křesťanská kultura a vzdělanost v českých zemích od středověku po Komenského. - Praha : Filosofia, 2020 / Podavka O. - ISBN 978-80-7007-630-9
    Pagess. 55-74
    Number of pages20 s.
    Number of pages369
    Publication formPrint - P
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordscabbage in the Classical Antiquity ; phytotherapy in the Classical Antiquity ; ancient etymology ; ancient gastronomy ; ancient agricultural literature ; ancient pharmacology literature
    Subject RIVAI - Linguistics
    OECD categorySpecific languages
    Institutional supportFLU-F - RVO:67985955
    AnnotationKapitola se zabývá zprávami antických autorů o zelí, které hrálo ve starověku důležitou úlohu nejen jako potravina, ale i jako léčivá rostlina. Informace jsou rozděleny do tří částí: první část (Zelí pro jazykovědce) pojednává o latinských výrazech pro zelí, nazíraných pohledem starých gramatiků a etymologů, druhá (Zelí pro zahradníky) je na základě údajů z literatury o zemědělství věnována druhům zelí a jeho pěstování, poslední část (Zelí pro konzumenty) shrnuje zprávy o využití zeleniny v lékařství a v kuchyni. Množství těchto zpráv je dokladem toho, že starověk si velmi cenil léčivých funkcí zelí, které se objevuje jako surovina ve velkém počtu návodů pro přípravu jednoduchých i složených léků. Naproti tomu nepočetné a jednoduché kuchařské recepty a nepříznivé gastronomické hodnocení zelných pokrmů, jak o tom čteme i v krásné literatuře, svědčí o faktu, že zelí bylo určeno pro přípravu jednoduchých jídel, která sloužila především k rychlému a levnému nasycení.
    Description in EnglishThe chapter deals with the classical accounts of cabbage which played an important role in the Classical Antiquity as a foodstuff and as a curative plant. The information is divided into three parts: the first (Cabbage for Linguists) looks at Latin expressions for cabbage as dealt with by classical grammarians and etymologists, the second (Cabbage for Gardneners) is dedicated to breeding and kinds of cabbage on the basis of data from agricultural literature, the third on (Cabbage for Consumers) accumulates data concerning the medical and gastronomic uses of cabbages. The number of references to cabbage indicates how the Classical Antiquity greatly esteemed the curative function of this vegetable and the vaste number of instructions on its therapeutic use have been preserved in the form of simple and compound medicaments. In contrast, the limited and simple cooking recipes and the negative evaluation of cabbage dishes, as can be read in literature, testify to the fact that cabbage was primarily intended for inexpensive satiation.
    WorkplaceInstitute of Philosophy
    ContactChlumská Simona, chlumska@flu.cas.cz ; Tichá Zuzana, asep@flu.cas.cz Tel: 221 183 360
    Year of Publishing2021
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.