Number of the records: 1  

Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970

  1. 1.
    SYSNO ASEP0534741
    Document TypeC - Proceedings Paper (int. conf.)
    R&D Document TypeConference Paper
    TitleVybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970
    TitleSelected issues of food quality in 1950–1970
    Author(s) Franc, Martin (MSUA-W) SAI, SAI, RID, ORCID
    Source Title1. ročník konference Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin. Sborník příspěvků. - Praha : Ústav konzervace potravin, VŠCHT, 2020 / Škorpilová T. ; Rajchl A. - ISBN 978-80-7592-061-4
    Pagess. 22-35
    Number of pages14 s.
    Publication formOnline - E
    ActionFood technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin
    Event date06.02.2020 - 06.02.2020
    VEvent locationPraha
    CountryCZ - Czech Republic
    Event typeEUR
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsCzechoslovakia, 1950-1970 ; food quality ; food substitutes
    Subject RIVAB - History
    OECD categoryHistory (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
    R&D ProjectsGA20-17501S GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    Institutional supportMSUA-W - RVO:67985921
    AnnotationStudie se věnuje třem důležitým problémům jakosti potravin v Československu v letech 1950–1970. Nejprve se soustřeďuje na problematiku potravinových náhražek, které se rozšířily především v období 2. světové války a těsně po ní. Druhým tématem studie je krize systému jakostních norem na počátku šedesátých let 20. století, kdy z úsporných důvodů došlo k povolení četných odchylek od stanoveného složení i technologie výroby potravin. Mohutná vlna výjimek z norem rozvrátila celý systém udržování standardní jakosti potravin a její následky se odstraňovaly jen velmi obtížně.
    Description in EnglishThe study focuses on three major issues of food quality in Czechoslovakia in 1950–1970. First of all it addresses the issue of food substitutes, which started spreading especially during and after World War II. Another major topic of the study deals with the crisis of the system of quality standards at the beginning of the 1960s, when numerous deviations from the specified ingredients and food-processing technology were permitted for cost-saving reasons. The massive wave of exemptions undermined the entire standard food quality system and its consequences were very hard to overcome.
    WorkplaceMasaryk Institute - Archives (since 2006)
    ContactJan Boháček, bohacek@mua.cas.cz, Tel.: 286 010 134
    Year of Publishing2021
    Electronic addresshttps://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.