Number of the records: 1
Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970
- 1.
SYSNO ASEP 0534741 Document Type C - Proceedings Paper (int. conf.) R&D Document Type Conference Paper Title Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970 Title Selected issues of food quality in 1950–1970 Author(s) Franc, Martin (MSUA-W) SAI, SAI, RID, ORCID Source Title 1. ročník konference Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin. Sborník příspěvků. - Praha : Ústav konzervace potravin, VŠCHT, 2020 / Škorpilová T. ; Rajchl A. - ISBN 978-80-7592-061-4 Pages s. 22-35 Number of pages 14 s. Publication form Online - E Action Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin Event date 06.02.2020 - 06.02.2020 VEvent location Praha Country CZ - Czech Republic Event type EUR Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords Czechoslovakia, 1950-1970 ; food quality ; food substitutes Subject RIV AB - History OECD category History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings) R&D Projects GA20-17501S GA ČR - Czech Science Foundation (CSF) Institutional support MSUA-W - RVO:67985921 Annotation Studie se věnuje třem důležitým problémům jakosti potravin v Československu v letech 1950–1970. Nejprve se soustřeďuje na problematiku potravinových náhražek, které se rozšířily především v období 2. světové války a těsně po ní. Druhým tématem studie je krize systému jakostních norem na počátku šedesátých let 20. století, kdy z úsporných důvodů došlo k povolení četných odchylek od stanoveného složení i technologie výroby potravin. Mohutná vlna výjimek z norem rozvrátila celý systém udržování standardní jakosti potravin a její následky se odstraňovaly jen velmi obtížně. Description in English The study focuses on three major issues of food quality in Czechoslovakia in 1950–1970. First of all it addresses the issue of food substitutes, which started spreading especially during and after World War II. Another major topic of the study deals with the crisis of the system of quality standards at the beginning of the 1960s, when numerous deviations from the specified ingredients and food-processing technology were permitted for cost-saving reasons. The massive wave of exemptions undermined the entire standard food quality system and its consequences were very hard to overcome. Workplace Masaryk Institute - Archives (since 2006) Contact Jan Boháček, bohacek@mua.cas.cz, Tel.: 286 010 134 Year of Publishing 2021 Electronic address https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected
Number of the records: 1