Number of the records: 1  

Bakterie mléčného kvašení, probiotika a fermentované mléčné výrobky

  1. 1.
    0500097 - MBÚ 2019 RIV CZ cze M - Monography Chapter
    Tlaskalová-Hogenová, Helena
    Současný pohled na střevní mikrobiotu a možnosti její manipulace.
    [
    Current view of intestinal microbiota and possibilities of manipulation.]
    Bakterie mléčného kvašení, probiotika a fermentované mléčné výrobky. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, 2018 - (Neznámý, N.), s. 10-15. ISBN 978-80-88019-34-3
    Grant - others:AV ČR(CZ) StrategieAV21/8
    Program: StrategieAV
    Institutional support: RVO:61388971
    Keywords : Intestinal microbiota * probiotics * manipulation of microbiota,
    OECD category: Microbiology

    Střevní mikrobiota vytváří s hostitelem symbiotický vztah a hraje významnou úlophu ve vývoji řady fyziologických mechanismů. Výrazné změny ve složení mikrobioty (dysbioza) vedou k narušení interakce s hostitelem a přispívají k vývoji zánětlivých, autoimunitních i nádorových chorob. Cílem výzkumu je najít přístupy, kterými bude možné cíleně ovlivnit složení a funkci mikrobioty.

    The intestinal microbiota creates a symbiotic relationship with the host and plays a significant role in the development of a number of physiological mechanisms. Significant changes in the composition of the microbiota (dysbiosis) lead to disruption of the interaction with the host and contribute to the development of inflammatory, autoimmune and tumor diseases. The aim of the research is to find approaches that will be able to influence the composition and function of the microbiota.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0292243

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.