Number of the records: 1
Dietární antioxidanty v praxi
- 1.
SYSNO ASEP 0486854 Document Type M - Monograph Chapter R&D Document Type Monograph Chapter Title Vybrané lignany dibenzylbutanového typu jako antioxidanty a jejich využití Title Selected dibenzylbutane-type lignans as antioxidants and their use Author(s) Tříska, Jan (UEK-B) RID, ORCID, SAI
Balík, J. (CZ)
Houška, M. (CZ)Source Title Dietární antioxidanty v praxi. - České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2017 / Pešek M. ; Kimáková T. ; Gabrovská D. - ISBN 978-80-7394-681-4 Pages s. 89-108 Number of pages 20 s. Number of pages 200 Publication form Print - P Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords Lignans ; biological properties ; plants ; food ; dietary supplements Subject RIV GM - Food Processing OECD category Food and beverages R&D Projects LO1415 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS) Institutional support UEK-B - RVO:86652079 Annotation Kapitola pojednává o lignanech dibenzylbutanového typu, jejich výskytu v rostlinách a v potravinách, dále o jejich extrakci a izolaci z rostlinného materiálu. V kapitole jsou uvedeny nejvýznamější biologické vlastnosti této skupiny lignanů a jejich přeměna na enterolignany. V závěru kapitoly jsou přehledně uvedeny potraviny a nápoje s přídavkem lignanů, které vyvinul kolektiv autorů se svými spolupracovníky. Description in English The chapter deals with lignans of dibenzylbutane type, their occurrence in plants and foodstuffs, their extraction and isolation from the plant material. The chapter presents the most important biological properties of this group of lignans and their conversion to enterolignans. At the end of the chapter there are clearly presented food and beverages with the addition of lignans, developed by a team of authors and their co-workers. Workplace Global Change Research Institute Contact Nikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268 Year of Publishing 2019
Number of the records: 1