Number of the records: 1  

Dietární antioxidanty v praxi

  1. 1.
    SYSNO ASEP0486854
    Document TypeM - Monograph Chapter
    R&D Document TypeMonograph Chapter
    TitleVybrané lignany dibenzylbutanového typu jako antioxidanty a jejich využití
    TitleSelected dibenzylbutane-type lignans as antioxidants and their use
    Author(s) Tříska, Jan (UEK-B) RID, ORCID, SAI
    Balík, J. (CZ)
    Houška, M. (CZ)
    Source TitleDietární antioxidanty v praxi. - České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2017 / Pešek M. ; Kimáková T. ; Gabrovská D. - ISBN 978-80-7394-681-4
    Pagess. 89-108
    Number of pages20 s.
    Number of pages200
    Publication formPrint - P
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    KeywordsLignans ; biological properties ; plants ; food ; dietary supplements
    Subject RIVGM - Food Processing
    OECD categoryFood and beverages
    R&D ProjectsLO1415 GA MŠMT - Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS)
    Institutional supportUEK-B - RVO:86652079
    AnnotationKapitola pojednává o lignanech dibenzylbutanového typu, jejich výskytu v rostlinách a v potravinách, dále o jejich extrakci a izolaci z rostlinného materiálu. V kapitole jsou uvedeny nejvýznamější biologické vlastnosti této skupiny lignanů a jejich přeměna na enterolignany. V závěru kapitoly jsou přehledně uvedeny potraviny a nápoje s přídavkem lignanů, které vyvinul kolektiv autorů se svými spolupracovníky.
    Description in EnglishThe chapter deals with lignans of dibenzylbutane type, their occurrence in plants and foodstuffs, their extraction and isolation from the plant material. The chapter presents the most important biological properties of this group of lignans and their conversion to enterolignans. At the end of the chapter there are clearly presented food and beverages with the addition of lignans, developed by a team of authors and their co-workers.
    WorkplaceGlobal Change Research Institute
    ContactNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Year of Publishing2019
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.