Number of the records: 1  

Reologie a textura vícefázových emulzních systémů

  1. 1.
    SYSNO ASEP0196318
    Document TypeK - Proceedings Paper (Czech conf.)
    R&D Document TypeConference Paper
    TitleReologie a textura vícefázových emulzních systémů
    TitleRheology and texture of multiphase emulsion systems
    Author(s) Štern, Petr (UH-J)
    Pokorný, J. (CZ)
    Source TitleCHISA 2003 : sborník 1. - Praha : Jan Novosad, Procesní inženýrství, 2003 - ISBN 80-86059-36-7
    s. -
    Publication formCD-ROM - CD-ROM
    ActionJubilejní konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2003 /50./
    Event date20.10.2003-23.10.2003
    VEvent locationSrní
    CountryCZ - Czech Republic
    Event typeEUR
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Keywordsrheology ; texture ; psychorehology
    Subject RIVBK - Fluid Dynamics
    R&D ProjectsKSK2076106 GA AV ČR - Academy of Sciences of the Czech Republic (AV ČR)
    GA101/03/0585 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF)
    IAA2060204 GA AV ČR - Academy of Sciences of the Czech Republic (AV ČR)
    CEZAV0Z2060917 - UH-J
    AnnotationReologické vlastnosti výrazně ovlivňují senzorickou jakost i funkční vlastnosti a užitné hodnoty vícefázových emulzních systémů. Jako příklad byly zvoleny tatarské omáčky - emulze rostlinného oleje ve vodě (vodná fáze obsahuje vodu, ocet, modifikovaný škrob a ochucovadla). Byly zjištěny těsné funkční závislosti mezi reologickými parametry a senzorickými charakteristikami tatarských omáček.
    Description in EnglishSensory and texture analyses are important tools to characterise the acceptance of food products by consumers. The aim was to correlate the results of rheological and sensory analysis because they can directly an more easily be applied in production and quality control. As an example were chossen Tartar souces - emulsion of edible oil in an aqueous phase consisting of water, salts, vinegar, modified starch and other flavoring. Functional relations between rheological parameters of tartar souces and sensory characteristics were determined.
    WorkplaceInstitute of Hydrodynamics
    ContactSoňa Hnilicová, hnilicova@ih.cas.cz, Tel.: 233 109 003
    Year of Publishing2004

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.