Number of the records: 1
In vitro stanovení antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivé aktivity chinonů ze semen černuchy seté
- 1.
SYSNO ASEP 0440526 Document Type K - Proceedings Paper (Czech conf.) R&D Document Type The record was not marked in the RIV Title In vitro stanovení antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivé aktivity chinonů ze semen černuchy seté Title In vitro determination of antimicrobial, antioxidative and antiphlogistic aktivity of quinones from seeds of Nigella sativa Author(s) Kokoška, L. (CZ)
Maršík, Petr (UEB-Q) RID, ORCID
Landa, Přemysl (UEB-Q) RID, ORCID
Tesařová, H. (CZ)
Svobodová, B. (CZ)
Halamová, K. (CZ)
Flesar, J. (CZ)
Přibylová, Marie (UEB-Q)Source Title XVI. Odborný seminář s mezinárodní účastí aktuální otázky pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin. - Praha : ČZU Praha, 2010 - ISBN 978-80-213-2121-2
S. 119-122Number of pages 4 s. Publication form Print - P Language cze - Czech Country CZ - Czech Republic Keywords Nigella sativa ; chinons ; dihydrothymochinon Subject RIV GM - Food Processing R&D Projects GA525/08/1179 GA ČR - Czech Science Foundation (CSF) Institutional support UEB-Q - RVO:61389030 Annotation V rámci této studie jsme prokázali antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivé účinky chinonů ze semen čemuchy seté. Na základě dosažených výsledků se domníváme, že THQ a TQ jsou perspektivními látkami pro využití v potravinářském nebo ve farmaceutickém průmyslu. Description in English The in vitro anti-yeast, antioxidant, and anti-inf1ammatory activities ofblack cumin (Nigella sativa) seed quinones, namely dithymoquinone (DTQ), thymohydroquinone (THQ), and thymoquinone (TQ), were evaluated in frame of this work. The results showed that THQ and TQ possessed significant anti-yeast activity and affected the growth of aH strains tested at two pH levels with minimum inhibitory concentrations ranging from 8 to 128 !lg/ml. The best scavenging activity was produced by THQ, which showed a remarkable activity of 2.60 Trolox equivalents (TE) in a concentration range between 1.6 and 6.4 !lg/mL and lCso value of 2.4 !lg/mL in ORAC and DPPH assays, respectively. Contrastingly, TQ possessed only weak DPPH scavenging efficacy (ICso = 170 !lg/mL) but significant antioxidative action of 1.91 TE in ORAC assay. In anti-inf1ammatory assay, THQ and TQ possessed significant inhibitory activity against COX-l and -2 at the concentrations comparable with indomethacin. The data presented in this work suggest that THQ and TQ are biologically effective agents with potential for application in food or phalmaceutical industries. Workplace Institute of Experimental Botany Contact David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469 Year of Publishing 2015
Number of the records: 1