Number of the records: 1  

Biochar – výroba, vlastnosti, certifikace, použití.

  1. 1.
    0508735 - ÚCHP 2020 RIV CZ cze J - Journal Article
    Pohořelý, Michael - Sedmihradská, Anežka - Trakal, L. - Jevič, P.
    Biochar – výroba, vlastnosti, certifikace, použití.
    [Biochar – Production, Properties, Certification, and Utilization.]
    Waste Forum. Roč. 2019, č. 3 (2019), s. 197-210. ISSN 1804-0195
    R&D Projects: GA MZe(CZ) QK1820175; GA MZe(CZ) QK1910056
    Grant - others:AV ČR(CZ) StrategieAV21/3
    Program: StrategieAV
    Institutional support: RVO:67985858
    Keywords : biochar * biomass * thermochemical conversion
    OECD category: Energy and fuels
    Method of publishing: Open access
    https://www.tretiruka.cz/media-a-odpady/waste-forum/archiv/a2019/waste-forum-3-2019/

    V přehledném článku jsou shrnuty základní znalosti o biocharu, který patří dle české legislativy mezi pomocné půdní látky. Díky jeho vlastnostem je biocharu v dnešní době věnována velká pozornost – může totiž pozitivně ovlivnit kvalitu půdy a změny klimatu. V druhé kapitole článku jsou představeny přední evropské firmy vyrábějící technologické linky na výrobu biocharu. V článku jsou též shrnuty relevantní fyzikálně-chemické a texturní vlastnosti biocharu s důrazem na „praktické“ kvalitativní parametry, mezi které patří stabilita biocharu, vodní kapacita, respektive nasákavost, schopnost reverzibilní retence živin a pH vodního výluhu. Pátá kapitola článku se věnuje certifikaci biocharu, představuje jak českou legislativu, tak i dobrovolné iniciativy, které vydávají certifikáty kvality biocharu – European Biochar Certificate (EBC) a International Biochar Initiative (IBI). V práci jsou též popsány metody a způsoby využití biocharu v zemědělství.

    This review article summarizes fundamental knowledge about biochar. Biochar is getting paid a lot of attention recently for its ability to enhance crop yield and mitigate climate change. Main European furnace producers for generating biochar are introduced. Relevant physicochemical and textural properties are reviewed with emphasis on a stability of biochar, pH, water holding, and nutrient retention capacity. Czech legislation, where biochar is classified as a supplementary soil substance and voluntary certification initiatives such as European Biochar Certificate (EBC) and International Biochar Initiative (IBI) are discussed. The methods of application of biochar in agriculture are described as well.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0299564

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    SKMBT_C22019092312080.pdf96.8 MBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.