Number of the records: 1  

Přirozené systémy ochrany proti bakteriofágům u bakterií mléčného kvašení

  1. 1.
    0488551 - ÚŽFG 2019 RIV CZ cze J - Journal Article
    Fliegerová, Kateřina - Mrázek, Jakub - Kavková, M. - Marková, J. - Křepelková, Martina - Němečková, I. - Kopečný, Jan
    Přirozené systémy ochrany proti bakteriofágům u bakterií mléčného kvašení.
    [Natural Bacteriophage Defence Systems of Lactic Acid Bacteria.]
    Mlékařské listy - Zpravodaj. Roč. 28, č. 4 (2017), s. 21-24. ISSN 1212-950X
    R&D Projects: GA MZe QJ1510338; GA MŠMT EF15_003/0000460
    Institutional support: RVO:67985904
    Keywords : lactid acid bacteria
    OECD category: Microbiology

    Zákysové kultury bakterií mléčného kvašení dodávají fermentovaným mléčným výrobkům požadované texturní a organoleptické vlastnosti a rovněž přispívají k zajištění jejich mikrobiologické bezpečnosti a trvanlivosti, avšak mohou být náchylné k napadení bakteriofágy. Bakteriofágy infikující zákysové kultury zpomalují fermentaci, negativně ovlivňují kvalitu a bezpečnost fermentovaných produktů a mohou způsobit až úplné zastavení fermentace, což vede k významným hospodářským ztrátám. Studiu těchto bakteriofágů se proto věnuje mimořádná pozornost a postupně se odhalují genetické procesy životních cyklů bakteriofágů a také strategie, které ohrožené buňky používají k obraně vůči bakteriofágům. Tyto strategie lze rozdělit do pěti skupin. 1. Inhibice adsorpce bakteriofága na buněčnou stěnu bakterie, 2. Zablokování proniknutí bakteriofágové DNA do bakteriální buňky, 3. Restrikčně-modifikační obranný systém, 4. Systém abortivní infekce a 5. CRISPR/Cas systém.

    Lactic acid bacteria as dairy starters provide the desired texture and organoleptic properties of fermented products as well as contribute to their microbiological safety and shelf-life but they may be susceptible to the attack of bacteriophages. Bacteriophages infecting dairy starters slow down the fermentation, negatively affect the quality and safety of fermented products, and can cause quite discontinuance of fermentation, leading to significant economic losses. Therefore, extraordinary attention is payed to studies of these bacteriophages and obtained information gradually reveals the genetic processes of bacteriophage life cycles as well as the strategies of infected cells to defend against bacteriophages. These strategies can be divided into five groups. 1. Inhibition of bacteriophage adsorption on the bacterial cell wall, 2. Blocking the penetration of bacteriophage DNA into the bacterial cell, 3. Restriction-modification defensive system, 4. Abortive infection system, and 5. CRISPR / Cas system.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0283125

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.