Number of the records: 1  

Justus et Bonus: Ad honorem Jiří Beneš: křesťanská kultura a vzdělanost v českých zemích od středověku po Komenského

  1. 1.
    0535094 - FLÚ 2021 RIV CZ cze M - Monography Chapter
    Silagiová, Zuzana
    Brassica est, quae omnibus holeribus antistat.
    [Cabbage is the first-rate of all vegetables.]
    Justus et Bonus: Ad honorem Jiří Beneš: křesťanská kultura a vzdělanost v českých zemích od středověku po Komenského. Praha: Filosofia, 2020 - (Podavka, O.), s. 55-74. ISBN 978-80-7007-630-9
    Institutional support: RVO:67985955
    Keywords : cabbage in the Classical Antiquity * phytotherapy in the Classical Antiquity * ancient etymology * ancient gastronomy * ancient agricultural literature * ancient pharmacology literature
    OECD category: Specific languages

    Kapitola se zabývá zprávami antických autorů o zelí, které hrálo ve starověku důležitou úlohu nejen jako potravina, ale i jako léčivá rostlina. Informace jsou rozděleny do tří částí: první část (Zelí pro jazykovědce) pojednává o latinských výrazech pro zelí, nazíraných pohledem starých gramatiků a etymologů, druhá (Zelí pro zahradníky) je na základě údajů z literatury o zemědělství věnována druhům zelí a jeho pěstování, poslední část (Zelí pro konzumenty) shrnuje zprávy o využití zeleniny v lékařství a v kuchyni. Množství těchto zpráv je dokladem toho, že starověk si velmi cenil léčivých funkcí zelí, které se objevuje jako surovina ve velkém počtu návodů pro přípravu jednoduchých i složených léků. Naproti tomu nepočetné a jednoduché kuchařské recepty a nepříznivé gastronomické hodnocení zelných pokrmů, jak o tom čteme i v krásné literatuře, svědčí o faktu, že zelí bylo určeno pro přípravu jednoduchých jídel, která sloužila především k rychlému a levnému nasycení.

    The chapter deals with the classical accounts of cabbage which played an important role in the Classical Antiquity as a foodstuff and as a curative plant. The information is divided into three parts: the first (Cabbage for Linguists) looks at Latin expressions for cabbage as dealt with by classical grammarians and etymologists, the second (Cabbage for Gardneners) is dedicated to breeding and kinds of cabbage on the basis of data from agricultural literature, the third on (Cabbage for Consumers) accumulates data concerning the medical and gastronomic uses of cabbages. The number of references to cabbage indicates how the Classical Antiquity greatly esteemed the curative function of this vegetable and the vaste number of instructions on its therapeutic use have been preserved in the form of simple and compound medicaments. In contrast, the limited and simple cooking recipes and the negative evaluation of cabbage dishes, as can be read in literature, testify to the fact that cabbage was primarily intended for inexpensive satiation.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0313203

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.