Number of the records: 1  

Škody způsobené hraboši na lesní výsadbě v kontextu globálních změn klimatu

  1. 1.
    0397886 - ÚBO 2014 RIV CZ cze J - Journal Article
    Homolka, Miloslav - Heroldová, Marta - Zejda, Jan
    Škody způsobené hraboši na lesní výsadbě v kontextu globálních změn klimatu.
    [Damage caused by voles on the planted forest trees in context of the global climatic changes.]
    Lesnická práce. Roč. 92, č. 1 (2013), s. 22-23. ISSN 0322-9254. E-ISSN 1212-8449
    R&D Projects: GA MZe QH72075
    Institutional support: RVO:68081766
    Keywords : forest regeneration * voles * bark damage * climate changes
    Subject RIV: GF - Plant Pathology, Vermin, Weed, Plant Protection

    Při obnově lesních porostů se lesníci potýkají s mnoha problémy. Jedním z nich je poškozování kůry vysázených stromků hraboši. Kůra je hraboši konzumována obvykle jen v zimních měsících, když mají omezený přístup ke kvalitní potravě. V roce 2012 se poškozování kůry stromků objevilo ve vegetační sezoně. Detailní studie tohoto jevu ukázala, že z 320 kontrolovaných stromků bylo poškozeno 56%. Podle způsobu ohryzu poškozování pocházelo od hraboše mokřadního a norníka rudého. Potvrdila to mikroskopická analýza trusu obou druhů. Hlavním faktor který byl příčinou vzniku těchto škod bylo suché a teplé jarní období. Nízká primární produkce bylinného patra na začátku vegetačního období nutila zvířata pokračovat v konzumaci kůry jako náhradního potravního zdroje. Když mladá, nové narozená zvířata zařadí konzumaci kůry do svého jídelníčku pokračují v ohryzu po celou vegetační dobu. Podle prognóz vývoje klimatických změn se podobné extrémní situace mohou vyskytovat i v budoucnosti stále častěji.

    In process of forest regeneration forestry practice is facing various difficulties. One of the serious problems is the planted trees bark injuries by the vole species. Bark is usually consumed in winter when access to better food resources is limited. But in the year 2012 in Drahany highland bark damage occurred also in the vegetation period. Detailed study revealed 56% out of 320 trees to be bark damaged. The injury (the way how it was done) originate from the field and bank voles. Faeces microscopic analyses confirmed the presence of bark in the diet of the both species. The main factor influencing the damage was the very dry and warm spring time. The low primary production of the herb layer at the beginning of the vegetation season forced the animal to continue in bark consumption. If the young animals get used to eat bark as a part of its diet they continue all the vegetation season. By prognosis of climate development similar extremes should be expected also in future.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0225717

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.