Number of the records: 1  

Pivovarské kvasinky a reakce na stres

  1. 1.
    0375149 - MBÚ 2012 RIV CZ cze J - Journal Article
    Sigler, Karel - Matoulková, D.
    Pivovarské kvasinky a reakce na stres.
    [Stress Responses in Brewing Yeast.]
    Kvasný průmysl. Roč. 57, 7-8 (2011), s. 277-284. ISSN 0023-5830
    R&D Projects: GA MŠMT 1M0570
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50200510
    Keywords : laboratory yeast * brewing yeast * stresses
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology

    Tento stručný přehled popisuje odpovědi kvasinek na různé typy stresů, kterým mohou být vystaveny. Stresy a reakce kvasinek jsou zde charakterizovány z pohledu genetických znaků, biochemických pochodů, vypínání a zapínání signálních drah během stresových odpovědí a výsledných změn buněčné fyziologie.

    Even in nature, yeast cells are exposed to a combination of stressful conditions. When used for industrial production, as in brewery they are subject to additional manmade stresses [1], and/or the natural environmental stresses are intensified. During the brewing process yeast cells are challenged, e.g., by variations in temperature, oxygen concentration and pH, hypo- and hyperosmotic stress, hydrostatic and chemical stress (ethanol, malt and hop phenolics, malt antimicrobial compounds, adjunct components, CO2 overpressure, etc.), and changing levels of nutrients. Other stresses, include, e.g., acid washing to remove bacteria before repitching, or centrifugation causing hydrodynamic stress
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0207885

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.