Number of the records: 1
Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii
- 1.0364500 - FGÚ 2012 RIV CZ cze J - Journal Article
Kopecký, Jan
Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii.
[Omega-3 Fatty acids in diabetology.]
Interní medicína pro praxi. Roč. 13, Suppl.B (2011), B60-B64. ISSN 1212-7299
Institutional research plan: CEZ:AV0Z50110509
Keywords : Omega-3 PUFA * sea fish * cardiovascular disease
Subject RIV: FB - Endocrinology, Diabetology, Metabolism, Nutrition
Omega 3 polynenasycené mastné kyseliny z mořských ryb, zejména EPA a DHA, působí protizánětlivě, hypolipidemicky a snižují úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Vzhledem k relativně vysoké incidenci kardiovaskulárních onemocnění u diabetiků je zejména u těchto pacientů zapotřebí zvýšit příjem EPA a DHA, buď pomocí potravinových doplňků, anebo ještě lépe zařazením dvou jídel z tučných mořských ryb do jídelníčku každý týden
Omega 3 PUFA from sea fish, especially EPA and DHA, exhibit anti-inflammatory and hypolipidemic effects and decrease mortality in cardiovascular diseases. Due to relative high incidence of cardiovascular disease in diabetic patients, is necessary to increase intake of EPA and DHA, either by fish-oil supplements or by eating sea fish twice a weak in these patients
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0199970
Number of the records: 1