Number of the records: 1  

Extrakce tálového mýdla vybranými organickými rozpouštědly

  1. 1.
    0359203 - ÚCHP 2012 RIV CZ cze C - Conference Paper (international conference)
    Rousková, Milena - Heyberger, Aleš
    Extrakce tálového mýdla vybranými organickými rozpouštědly.
    [Extraction of Tall Soap by Use of Selected Organic Solvents.]
    Sborník přednášek. Praha: M+P Copier, 2011, s. 736-743. ISBN 978-80-02-02311-1.
    [Chemicko-technologická konference s mezinárodní účastí APROCHEM 2011 . Technologie . Ropa . Biopaliva . Petrochemie . Polymery . Bezpečnost . Prostředí . /20./. Kouty nad Desnou (CZ), 11.04.2011-13.04.2011]
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504
    Keywords : liquid-liquid extraction * tall soap * phytosterols
    Subject RIV: CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering
    http://www.aprochem.cz/

    Cílem práce bylo porovnat výtěžky fytosterolů kapalinovou extrakcí při použití několika extrakčních činidel, doporučovaných v literárních zdrojích. Testován byl hexan, limonen, isobutanol, methylisobutylketon a methyltercbutylether, které se navzájem liší svou polaritou. Nejvyšší výtěžky poskytoval isobutanol – 67% celkových sterolů, resp. 89% beta-sitosterolu. K nevýhodám většiny testovaných rozpouštědel pro jejich širší uplatnění v praxi patří zejména tvorba nežádoucí neodstranitelné tuhé mezivrstvy, nebo částečná rozpustnost ve vodné fázi, či příliš vysoký bod varu.

    The aim of this study was to compare yields of phytosterols by use of liquid-liquid-extraction when several extraction solvents, recommended in literature sources, were used. Hexane, limonene, isobutanol, methyl isobutyl ketone and methyl tert-butyl ether were tested. These solvents differ in polarity. Largest yields of total phytosterols (67%) and especially of the beta sitosterol (89%) were reached when isobutanol was used. Disadvantages of most of the tested solvents were formation of the undesirable solid interphase, which could not be removed, their partial solubility in water phase and/or their high boiling point.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0197035

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.