Number of the records: 1  

Přírodní látky a jejich biologická ektivita

  1. 1.
    0343226 - ÚŽFG 2011 RIV CZ cze M - Monography Chapter
    Marounek, Milan
    Význam kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí.
    [Importance of phytic acid in animal and human nutrition.]
    Přírodní látky a jejich biologická ektivita. Vol. 2. Praha: Karolinum, 2010 - (Opletal, L.; Skřivanová, E.), s. 175-202. ISBN 978-80-246-1801-2
    R&D Projects: GA ČR GA523/07/0673
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50450515
    Keywords : phytic acid * phosphorus * digestive tract
    Subject RIV: GH - Livestock Nutrition

    Kyselina fytová je hlavní forma fosforu v semenech rostlin. Využití fytátového fosforu je nízké u zvířat s jednoduchým žaludkem a vysoké u přežvýkavců. Z toho důvodu se krmné směsi pro drůbež a prasata běžně doplňují o mikrobiální fytasu. Ve výživě lidí přijímajících smíšenou stravu je její přítomnost v potravě spíše prospěšná než škodlivá.

    Phytic acid is the main compound of phosphorus in seeds of plants. The availability of phytate phosphorus is low in monogastric animals and high in ruminants. Therefore, feed mixtures for poultry and pigs are often supplemented with microbial phytase. In humans consuming mixed food the presence of phytic acid in diets is beneficial, rather than harmful.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0185749

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.