Number of the records: 1
Přírodní látky a jejich biologická ektivita
- 1.0343226 - ÚŽFG 2011 RIV CZ cze M - Monography Chapter
Marounek, Milan
Význam kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí.
[Importance of phytic acid in animal and human nutrition.]
Přírodní látky a jejich biologická ektivita. Vol. 2. Praha: Karolinum, 2010 - (Opletal, L.; Skřivanová, E.), s. 175-202. ISBN 978-80-246-1801-2
R&D Projects: GA ČR GA523/07/0673
Institutional research plan: CEZ:AV0Z50450515
Keywords : phytic acid * phosphorus * digestive tract
Subject RIV: GH - Livestock Nutrition
Kyselina fytová je hlavní forma fosforu v semenech rostlin. Využití fytátového fosforu je nízké u zvířat s jednoduchým žaludkem a vysoké u přežvýkavců. Z toho důvodu se krmné směsi pro drůbež a prasata běžně doplňují o mikrobiální fytasu. Ve výživě lidí přijímajících smíšenou stravu je její přítomnost v potravě spíše prospěšná než škodlivá.
Phytic acid is the main compound of phosphorus in seeds of plants. The availability of phytate phosphorus is low in monogastric animals and high in ruminants. Therefore, feed mixtures for poultry and pigs are often supplemented with microbial phytase. In humans consuming mixed food the presence of phytic acid in diets is beneficial, rather than harmful.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0185749
Number of the records: 1